Mycene

 

Mycene ligt in het noordoosten van de Peloponnesos in de regio Argolis in Griekenland, 36 kilometer ten zuiden van Korinthe. Mycene is een rustig dorp met een paar hotels, een camping en souvenirwinkels. In de omgeving liggen archeologische opgravingen. De Archeologische steden Mycene en Tiryns zijn een werelderfgoed.

 

Mycene Griekenland © ecotoerisme.eu

Mycene en Tiryns zijn de twee grootste en de belangrijkste steden van de Myceense beschaving (circa 1600 – 1100 v. Chr.). De Myceense beschaving is een voortzetting van de Minoïsche beschaving en vormde een belangrijke basis voor de ontwikkeling van de Europese cultuur. Vooral in de stedenbouw en de klassieke Griekse architectuur, maar ook in de literatuur door de Ilias en de Odyssee van Homerus. Op basis van de verhalen van Homerus over het goudrijke Mycene begon Heinrich Schliemann in 1876 aan zijn opgraving van archeologisch Mycene.

 

Leeuwenpoort

 

De entree van de akropolis (stadsburcht) van Mycene is de Leeuwenpoort. Rondom de burchtheuvel in het oude Mycene stonden woningen en lagen grafcirkels. De akropolis ligt op een heuvel en is een ommuurd terrein. Aan de westkant ligt de beroemde Leeuwenpoort en de cyclopenmuur gebouwd rond 1300 v. Chr. De Leeuwenpoort laat twee leeuwinnen zien en is een van de eerste vormen van Griekse monumentale beeldhouwkunst.

 

 

Myceense huizen

 

Ten zuiden van de stadswal zijn fundamenten gevonden van verschillende Myceense huizen, zoals het Huis van de Oliehandelaar, Huis van de Vaas van de Krijgers, Huis van de Sfinxen en Huis van de Geestelijke. Van het paleis zijn alleen nog wat stenen te zien, het paleis was het economische en het religieuze centrum van de stad.

 

Myceense graven

 

Er zijn verschillende soorten Myceense graven, de koningsgraven zijn grafcirkels van vooraanstaande families, rond het graf werd een cirkel gelegd van platte stenen. Het gewone volk kreeg een graf met rechtopstaande stenen of alleen maar een holte in een rots. De koepelgraven waren bereikbaar via een “dromos”, een gang uitgehakt in de rotsen.

 

 

Boven de entree werd een ontlastingsdriehoek gemaakt om het gewicht te verminderen. Rond het lichaam van de overledene werden offergaven neergelegd. Het grootste Myceense grafmonument is de grafkamer en het schathuis van Atreus, andere koepelgraven die gevonden zijn: het Leeuwengraf, het graf van Aegisthus en van Clytaemnestra. Pausanias, historicus, reiziger en geoloog telde vijf koepelgraven.

 

Tiryns

 

 

 

 

Tiryns was een belangrijke vesting in de Myceense periode. Tiryns ligt aan de weg van Nafplio naar Argos. Pausanias omschreef de indrukwekkende muren als het werk van reuzen.

 

Archeologisch Museum Mycene

 

 

In het museum van Mycene is een goede maquette te zien van het archeologische terrein.

 

 

Er zijn ook potten, vazen, beeldjes, muurschilderingen en sieraden te zien die gevonden zijn bij opgravingen in Mycene en Tiryns. Een deel van de gevonden voorwerpen in deze omgeving liggen in het archeologisch museum van Athene, zoals het Gouden Masker van Agamemnon.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van Mycene zijn: in de zomermaanden mei t/m oktober van 08:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden van 08:00 tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving, het schathuis van Atreus en het museum samen is € 12,- per persoon, 65+ is € 6,- per persoon en onder de 18 gratis (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days) en op 28 oktober.