Mystras

 

Mystras ligt in het zuiden van de Peloponnesos in Griekenland, vijf kilometer ten westen van Sparta en 55 kilometer ten oosten van Kalamata, het is een Byzantijnse spookstad. Mystras of Mistras werd vanwege de vele mooie kerken, muurschilderingen, de bibliotheken en beroemde schrijvers ook wel het “Wonder van Morea” genoemd, Morea is een vroegere naam voor de Peloponnesos. Volgens Goethe was Mystras een literair monument, Archeologisch Mystras is nu een  Unesco werelderfgoed en ligt in een schitterend landschap.

 

Byzantijnse stad

 

Mystras Griekenland © ecotoerisme.eu

Mystras is een Byzantijnse stad gebouwd in 1249 door de prins van Achaia, de Frankische kruisridder Willem II van Villehardouin. Op de top van een heuvel, een uitloper van het Taygetos gebergte, werd op 620 meter hoogte een kasteel of de Frankische vesting gebouwd met uitzicht op Sparta. Het sterke fort van Mystras, de Citadel of de Frankische vesting, werd gebouwd om Sparta beter te kunnen verdedigen. Willem II van Villehardouin werd in 1259 gevangen genomen tijdens de Slag bij Pelagonia, hij werd gedwongen om afstand te doen van de vestingen Mystras, Monemvasia en Mani.

 

Despotaat Morea

 

Veel inwoners van Sparta gingen in Mystras wonen en aan de voet van het kasteel ontstond een bloeiende stad. Mystras was van 1348 tot 1460 de hoofdstad van het Despotaat Morea. Het Despotaat Morea was een zelfstandig Byzantijns vorstendom ter grootte van bijna de hele regio Laconië op de Peloponnesos in Griekenland. Mystras werd in die tijd het politieke en culturele centrum van de regio Laconië, de stad werd pas definitief verlaten in 1832.

 

 

Bezienswaardigheden Mystras

 

De bezienswaardigheden in Mystras zijn de toegangspoorten zoals de Monemvasiapoort, oude steegjes, de restanten van het kasteel en de vestingmuren, een aantal gerenoveerde kerken en kloosters, het Despotenpaleis en het Archeologisch Museum.

 

 

De Metropolis is een basiliek gebouwd tussen 1291 en 1292, de basiliek is gewijd aan St. Dimitrios. Het gebouw heeft verschillende bouwstijlen maar de buitenzijde wordt wel gezien als kenmerkend voor de Helleense architectuur uit de tweede helft van de 10de eeuw.

 

 

De kerk van de Metropolis heeft een mooi interieur met bijzonder expressieve fresco’s uit het einde van de 13de en het begin van de 14de eeuw. De St. Nicolaas of Agios Nikolaos gebouwd in Byzantijnse stijl heeft een indrukwekkend interieur.

 

Agii Theodori kerk © ecotoerisme.eu

Het Brontochion of Vrontochion Klooster bestond uit twee kerken, gewijd aan St. Theodore en Virgin Hodegetria of Aphentiko en een aantal kloostergebouwen. In de Hodegetria kerk zijn fresco’s te zien uit 1312-1322. De Agii Theodori kerk werd gebouwd door de geestelijke Pachomius tussen 1290 en 1295, Pachomius werd later abt van Morea. 

 

De Sint Sofia of de Agia Sophia was de kathedraal kerk van het klooster en is gebouwd door Manuel Kantakouzenos, de eerste despoot van Morea, tussen 1348 en 1380.

 

Evangelistra kerk © ecotoerisme.eu

 

De Evangelistra is een smalle kerk of kapel met fresco’s uit waarschijnlijk het begin van de 15de eeuw.

 

Het Peribleptos klooster is gebouwd aan de rand van de klif tegen de grot en onder de rotsmuur. Er zijn verschillende reliëfs gevonden met afbeeldingen van leeuwen en lelies. De kerk werd bewust bij de grot gebouwd omdat deze grot de eerst plaats in Mystras zou zijn geweest waar christelijke erediensten werden gehouden. De mooie muurschilderingen tonen het leven van Christus.

 

Pantanassa klooster © ecotoerisme.eu

 

Het Pantanassa Klooster ligt op een steile helling en is het enige bewoonde klooster in Mystras.

 

Het klooster werd vanwege de bijzonder mooie ligging ook wel “de koningin van de wereld” genoemd. Pantanassa is opgericht door Ioannis Phrangopoulos in 1428 in een gemengde Frankische en Byzantijnse stijl met gotische elementen zoals de ramen.

 

 

 

Het klooster is toegankelijk en heeft een stijlvol interieur.

 

Het Paleis of het Despotenpaleis is gebouwd halverwege de helling, het zijn verschillende gebouwen die voor diverse doeleinden werden gebouwd tussen de 13de en de 15de eeuw.

 

 

Openingstijden en entreeprijs

 

Het Archeologisch Museum Mystras ligt bij de Metropolis. De openingstijden van de Griekse spookstad archeologisch Mystras zijn: in de zomermaanden van 08:00 tot 20:00 uur en in de wintermaanden van 08:00 tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving, het museum en het archeologisch museum in Sparta is totaal € 12,- per persoon, 65+ is € 6,- per persoon (2019) en onder 18 gratis toegang. Van 1 november t/m 31maart entreeprijs voor iedereen 6 Euro. Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days), 28 oktober en elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met maart.