Pylos

 

Pylos ligt aan de Baai van Navarino of de Baai van Pylos in het zuidwesten van de Peloponnesos in Griekenland. Pylos is een kleine en sfeervolle havenplaats, de natuurlijke haven wordt gezien als een van de veiligste ankerplaatsen in de Middellandse Zee.

 

 

De kleine stad is in amfitheaterstijl tegen de heuvel gebouwd, in het centrum zijn veel  winkeltjes en centraal ligt het Trion Navarchon Plein. De obelisk op het plein gedenkt de overwinnaars van de Slag bij Navarino op 20 oktober 1827.

 

Elk jaar is 20 oktober in Pylos een belangrijke feestdag ter herdenking aan de Slag bij Navarino met dans, muziek en lekker eten op het plein en bij de haven. De Maria Hemelvaartkerk is een opvallende witte kerk bij de haven en er is een archeologisch museum. Tussen Pylos en Gialova liggen de Costa Navarino golfbanen.

 

Neokastro

 

In de oudheid was er bij Pylos een vesting gebouwd, het Navarino kasteel op het schiereiland Korifasio naast het schiereiland Sfaktiria. Toen de Turken in 1571 een nederlaag leden en het Navarinokasteel een ruïne werd besloten ze een nieuwe vesting te bouwen.

 

 

Deze nieuwe vesting werd op de Agios Nikolaos berg in Pylos gebouwd in 1573. De nieuwe vesting (nieuw kasteel) werd Neokastro of Niokasto genoemd, de oude vesting werd na de bouw van de nieuwe niet langer Navarino Castle genoemd maar Paleokastro, oud kasteel.

 

Het Neokasto is gebouwd recht tegenover het eilandje Pylos en schuin tegenover het eiland Sfaktiria (Sphacteria). De Sikia zeestraat, de zeestraat tussen Sfaktiria en Korifasio werd afgesloten. De baai tussen de plaats Pylos en de eilandjes Pylos en Sfaktiria bleef de Navarino baai heten en de baai en de eilandjes zijn nu het kenmerkende beeld van Pylos. De vesting heeft een kleine ingang en ligt verscholen in de bossen maar met prima uitzicht op de Navarino Baai of de Pylos Baai.

 

 

 

De Neokastro vesting had vijf bastions, de Verga bastion werd gedeeltelijk vernield in 1943 tijdens de tweede wereldoorlog. Het rechthoekige Hebdomas bastion bood plaats aan vijftien kanonnen, op de volgende hoek staat het rechthoekige Santa Maria Bastion en daarna het ronde Makriyannis Bastion.

De zeshoekige citadel die de vesting Neokastro domineerde werd na de Franse revolutie van 1828 als gevangenis in gebruik genomen. Sinds 1976 gebruikt het instituut voor onderwaterarcheologie de citadel, ze hebben onder andere een bestand van schipbreuken in Griekenland in de oudheid.

 

Binnen de muren van de vesting staat de Metamorphosis kerk, ook wel de Transfiguratie van Christus (gedaanteverandering) genoemd, oorspronkelijk was de kerk een moskee, na de slag van Navarino werd het een orthodoxe kerk. In de voormalige Generaal Maison barak van Neokastro is nu een museum gevestigd. Het museum heeft een Rene Puaux collectie, het is een indrukwekkende verzameling van schilderijen en tekeningen.

 

Er zijn in het museum ook oude landkaarten en tekeningen van onder meer de beroemde zeeslag in de Baai van Navarino, waar een geallieerde vloot met 48 schepen van Engelsen, Fransen en Russen de Turkse en Egyptische vloot van 84 schepen op 27 oktober 1827 in vier uur tijd vernietigden.

 

Op de rots Tsichli Baba, ook wel eilandje Pylos genoemd, staat een vuurtoren en een monument van de Fransen. Op de zuidpunt van het eilandje Sfaktiria staan drie gedenktekens. Met een bootje kan men in de zomermaanden op excursie naar de rots en het eiland.

 

Vanaf Neakastro loopt er een aquaduct in de richting van Methoni. Het lange aquaduct werd gebouwd om drinkwater aan te voeren naar het kasteel in Pylos vanuit de bronnen en de rivieren in de omgeving.