Tempel van Apollo Epicurius

 

De Tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt in het huidige Vasses op de Peloponnesos in Griekenland. Vasses ligt op een hoogte van 1130 meter en werd vroeger Bassae genoemd. Bassae is bereikbaar vanuit het bergdorp Andritsena achter Olympia of vanuit Tholo in de regio Ilia op het schiereiland Peloponnesos.

 

 

De Tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt hoog in de bergen op de westelijke hellingen van Mount Kotilion in onbewoond gebied en is een werelderfgoed. Het is ingeschreven in 1986 als het eerste werelderfgoed van Griekenland. De bergweg vanuit het oude Phigalia werd de Heilige weg genoemd en had een lengte van ruim twaalf kilometer die lopend werd afgelegd. Sporen van het oude Phigalia zijn nog steeds te zien bij het huidige Figalia (Figaleia) en het dorp Perivolia ten zuiden van Andritsena.

 

Epicurius

 

De Tempel van Apollo Epicurius is gebouwd tussen de jaren 400 v. Chr. en 420 v. Chr. en genoemd naar de mythische god Apollo. Volgens de inwoners van Phigalia had Apollo er voor gezorgd dat de ziekte de pest hun nederzetting niet bereikte tijdens de Peloponnesische oorlog (431-404 v. Chr.). De mythische god Apollo verscheen in verschillende gedaantes en liet zich hier zien als Epicurius, de helper of de verzorger. De tempel van Bassae werd daarom opgedragen aan Apollo Epicurius. De tempel is ontworpen door de architect Iktinos (Ictinus), hij ontwierp ook onder andere het Parthenon in Athene.

 

Bouwstijl

 

 

De Tempel van Apollo Epicurius in Bassae is gebouwd in een vrij unieke combinatie van Dorische, Korinthische en Ionische bouwstijlen. De tempel is smaller gebouwd dan de meeste tempels, de tempel bestaat uit 6 bij 15 zuilen en is gebouwd op een speciaal aangelegd terras. Met deze bouwstijl is de tempel uniek in de geschiedenis van de oude Griekse architectuur. De Griekse historicus Pausanias noemde het vanwege de harmonieuze bouwstijl de mooiste tempel van de Peloponnesos. De tempel van Apollo Epicurius is vermoedelijk bewust gebouwd in de richting van Delphi, dat gezien werd als het thuis van de mythische god Apollo. De oudste tempel voor Apollo in Griekenland werd waarschijnlijk ook al op deze plaats gebouwd in de 7de eeuw v. Chr.

 

 

Sinds 1987 staat de tempel stevig ingepakt in een tent van zeildoek als bescherming tegen de zure regen. Volgens de Griekse archeologische dienst zou de restauratie van de tempel in 2020 klaar moeten zijn en is de tempel weer zonder het beschermende zeildoek te bezichtigen. De tempel van Apollo Epicurius is wel gewoon dagelijks open voor publiek en van binnen goed te bezichtigen.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De Tempel van Apollo Epicurius is elke dag geopend van 08:30 tot 15:30 uur in de winter, vanaf 1 maart 2019 open van 08:30 tot 16:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving is € 6,- per persoon, boven de 65 is geruduceerd tarief van € 3,- en onder de 18 gratis toegang (2019). Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei en het laatste weekend van september (monumentendagen).