Pentelikon

 

De Pentelikon of het Penteli gebergte in Griekenland ligt circa 29 kilometer ten noordoosten van Athene. De hoogste top van de Pentelikon is de Pyrgari op een hoogte van 1109 meter. Rondom het Pentelikon gebergte in Noord-Athene liggen onder ander de voorsteden Vrilisia, Penteli, Ekali, Rodopoli en Dionysos.

 

 

Ruim 60% van de Pentelikon is bebost en op korte afstand ligt het Nationaal Park Parnitha. Het is een mooie wandelomgeving en in de winter ligt er vaak sneeuw op de bergen.

 

Pentelikon marmer

 

Pentelikon marmer

Al sinds de oudheid is de Pentelikon bekend om zijn uitstekende kwaliteit marmer, voor de bouw van het beroemde Parthenon op de Akropolis werd Pentelikon marmer gebruikt. Het Pentelikon marmer of Pentelisch marmer is wit met een vage gele tint waardoor het, als het zonlicht op het marmer schijnt, een warme gouden gloed krijgt. Voor herstelwerkzaamheden aan het Parthenon wordt nu nog marmer gebruikt uit de oude steengroeve in het Pentelikon gebergte. De marmergroeve is beschermd omdat er niet veel marmer meer beschikbaar is en het Pentelikon marmer mag voorlopig alleen gebruikt worden voor herstelwerkzaamheden aan gebouwen op de Akropolis.

 

Dionysos

 

De stad Dionysos (Attika) ligt aan de noordoost helling van de Pentelikon, achttien kilometer ten noordoosten van Athene centrum. De voorstad is genoemd naar de Grieks mythologische god Dionysos, Dionysos werd vereerd als de god van de wijn, de vruchtbare aarde en het theater. Dionysos was volgens de legende de eerste plaats in Attika waar de mythische god welkom was. Getroffen door de gastvrijheid van Icarius van Athene (Ikarios) schonk Dionysos hem een wijnstok en leerde hem de kunst van wijn maken. Icarius trok rond met een geitenleren wijnzak gevuld met wijn en liet de herders van de magische drank proeven. Toen sommige herders dubbel begonnen te zien dachten ze dat ze vergiftigd waren en vermoordden Icarius. Ondanks deze tragedie bleef het volk Dionysos aanbidden.

 

 

Elk jaar werd er een festival gehouden in Ikaria, het huidige dorp Dionysos. Het festival terrein werd een heilige plaats met een Byzantijnse kapel en monument gewijd aan Sint Dionysos en een altaar. De archeologische plaats ligt ten zuiden van het dorp in de richting van Rapentosa. Op het archeologische terrein zijn nog een aantal restanten te zien van het vroegere festivalterrein. Sommige vondsten van de archeologische opgraving zijn nu tentoongesteld in het nationaal archeologisch museum van Athene.

 

Nu nog wordt er elk jaar in het dorp Dionysos het Dionysia festival gehouden. Het Dionysia festival wordt georganiseerd in het park bij het oude treinstation en vindt jaarlijks plaats in juli. Er zijn theatervoorstellingen, muziek- en dans optredens maar ook tentoonstellingen met beeldhouwkunst en schilderkunst en er is een permanente beeldentuin.