Platamon

 

Platamon in Griekenland ligt in prefectuur Pieria in de regio Zuid-Macedonië aan de Olympische Rivièra en aan de voet van het Olympus gebergte. Platamon of Platamonas is gebouwd vlak bij de plaats van het oude Herakleion. Het stadje heeft een mooie ligging aan het strand met uitzicht op de bergen. Er is een vissershaven en een kleine jachthaven, er zijn goede hotels, appartementen en restaurants en de plaats staat bekend als kuuroord vanwege de natuurlijke bronnen.

 

 

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Kasteel van Platamon. Het Kasteel van Platamon is gebouwd op een rots tussen 1204 en 1222 en ligt ten zuidoosten van de berg Olympus. Het kasteel werd gebouwd op een strategische ligging bij de Tempe vallei of het Tempedal met zicht op de hoofdweg tussen de Griekse regio’s Thessalië en Macedonië.

 

 

De oude vesting is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis en de archeologie van de prefectuur Pieria, een deel van het oude Heraklion Pieria was ook op deze locatie gebouwd. Aan de voet van het uitgestrekte complex ligt een parkeerplaats en vanaf hier loopt er een wandelpad naar de ingang van het kasteel. Het is elke dag geopend voor bezichtiging vanaf 08:30 tot 15:00 uur. Elk jaar wordt in juli en augustus in deze regio en bij het Kasteel van Platamon het Olympus festival gehouden, het is het grootste culturele evenement in Noord-Griekenland. De locaties van het Olympus festival zijn het oude Griekse theater in Dion, het archeologische park in Livithra (Leivithra), het amfitheater in Litochoro en het bezoekerscentrum van het nationale park Olympus.

 

 

Tijdens het festival zijn er optredens van nationale en internationale artiesten met traditionele Griekse muziek en moderne muziek, balletvoorstellingen en theatervoorstellingen met klassieke komedies en tragedies. Er zijn tijdens het festival gratis rondleidingen in de archeologische gebieden van Dion en Livithra, deel van de officiële Groene Culturele Route en informatieve bijeenkomsten over de geschiedenis en archeologie van de omgeving Pieria.

 

 

Platamon is een goede uitvalsbasis om te wandelen in het Olympus gebergte, in de omgeving zijn veel culturele bezienswaardigheden en het zandstrand krijgt bijna elk jaar de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden.

 

 

Neo Poroi grenst direct aan Platamon en het sfeervolle dorp Poroi ligt in de heuvels met een schitterend uitzicht op de kust. In het bergdorp Poroi zijn een aantal gezellige traditionele restaurants en het is vanaf de kust een mooie rit door bergen. In Poroi en Platamon zijn verschillende hotels zowel aan de kust als in de heuvels met mooi uitzicht.