Praktische informatie Griekenland

 

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en heeft een totale oppervlakte van 131.957 vierkante kilometer (vasteland + eilanden). De officiële naam van Griekenland is de Helleense Republiek en in het Grieks wordt het land Ellada genoemd.

 

 

 • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Athene is 3.15 uur, de vliegtijd van Amsterdam naar Corfu is 2.45 uur en de vliegtijd van Amsterdam naar vliegveld Heraklion op Kreta is 3.05 uur.
 • Tijdsverschil, het is in Griekenland in de zomer en in de winter een uur later dan in Nederland.
 • Kraanwater is bij de steden over het algemeen goed drinkwater maar Nederlanders zijn toch gewend aan een hogere kwaliteit van het drinkwater, het is raadzaam om flessenwater te kopen. Het bronwater uit de flessen is in Griekenland wel van bijzonder goede kwaliteit. De gemiddelde prijs voor een flesje bronwater is in cafés en restaurants € 0,50 cent en voor een 1 ½ liter fles bronwater € 1,-. In de supermarkten zijn de flessen water nog goedkoper.
 • Het voltage is in Griekenland overal 220 volt, er is geen verloopstekker nodig.
 • Openingstijden winkels, de winkels zijn over het algemeen geopend van 08:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 21:00 uur. De grotere supermarkten blijven tussen de middag wel geopend. Op zaterdag sluiten veel winkels om 14:00 uur en op zondag zijn de grotere supermarkten gesloten maar kleine winkeltjes zijn vaak wel geopend. De Griekse kiosken zijn tot zeer laat geopend en ook tijdens de siësta en in de weekenden. De Periptero, de Griekse kiosk, verkoopt veel meer dan alleen sigaretten, ze verkopen onder andere bronwater, frisdranken, melk, kranten, buskaartjes, telefoonkaarten, aspirine, kauwgom, chips, ijs en koekjes. Er zijn ruim 45.000 van deze Griekse kiosken in het land en ze zijn kenmerkend voor het straatbeeld.
 • Er zijn veel banken in het land en in alle iets grotere plaatsen kan gepind worden. Er zijn geen beperkingen in het pinnen voor toeristen, behalve de daglimiet beperking van uw eigen bank in Nederland. In kleinere winkels en in de meeste restaurants kan niet worden gepind.
 • Griekenland is lid van de Europese Unie en is een Schengenland. De munteenheid in het hele land is de Euro.
 • Bij het huren van een auto in Griekenland moet de bestuurder minimaal 21 jaar oud zijn en al minstens 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Een brommer of scooter huren kan op vertoon van een rijbewijs categorie A of bij een brommer of scooter van 50cc of minder een brommercertificaat.
 • Voor een vakantie in Griekenland is een geldig paspoort of Nederlandse Identiteitskaart verplicht, het paspoort moet geldig zijn tot en met het vertrek naar Nederland. Een visum is niet nodig in het land. Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Athene, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +30 210 7254950
 • Noodnummers in Griekenland zijn:
 • Het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. De lokale noodnummers in Griekenland zijn: politie 100, ambulance 166, brandweer 199.