Rafina

 

Rafina Griekenland
Rafina haven Griekenland

Rafina ligt aan de oostkust van de Atheense Rivièra (Attika) in Griekenland, 40 kilometer ten oosten van Athene, zeven kilometer ten noorden van Artemida en twintig kilometer ten zuiden van Marathonas. Rafina ligt in het centrum van Oost-Attika en is een bekende havenplaats, het is de tweede grote havenplaats na Piraeus van de regio. Vanuit Rafina haven vertrekken er ferry’s naar het grote eiland Evia en naar de kleinere Cycladen eilanden Andros, Tinos en Mykonos, in de haven zijn de tickets te koop. Op een heuvel bij de haven van Rafina staat de opvallende Agios Nikolaos kerk met schitterend uitzicht op Evia, in het centrum staan ook enkele kerken en er is veel bedrijvigheid. Bij de haven liggen een aantal restaurants en stranden. Elk jaar wordt er in augustus, zoals op veel plaatsen in Griekenland, tijdens volle maan het Maan Festival gehouden. Bij de Agios Nikolaos kerk op de heuvel en op het Marikes strand zijn tijdens het festival verschillende optredens van lokale muzikanten.

 

Rafina-Pikermi

 

Rafina is onderdeel van de gemeente Rafina-Pikermi in de regio Attika, een samenvoeging van de plaatsen Rafina en Pikermi. Rafina heeft ruim 12.000 inwoners en wordt gezien als een buitenwijk van Athene. Er is een goede doorgaande weg naar het centrum van Athene, de Marathon Avenue, die werd aangelegd voor de Olympische Spelen van 2004 in Griekenland. De weg werd toen ook wel de Olympische Avenue genoemd, langs deze weg naar Athene staat een standbeeld van de marathonloper Phidippides.

 

Mati

 

Ten noorden van Rafina in Mati is een goed strand en er zijn enkele luxe hotels. De Baai van Rafina wordt ook wel de Baai van Mati genoemd. In de nabij gelegen plaatsen Artemida en Vravrona zijn een aantal culturele bezienswaardigheden, goede stranden restaurants.

Ten westen van Rafina ligt het Pentelikon gebergte, aan de voet van de Pentelikon liggen twee regionale districten met een aantal vakantiehuizen en wandelpaden in een groene bosrijke omgeving.

 

Rafina Rivier

 

Rafina rivier

Op korte afstand ten zuiden van Rafina ligt de monding van de Rafina rivier, het is een lange rivier met veel vertakkingen. Op verschillende plaatsen langs de rivier mengt het zoete water uit de bergen zich met het zoute zeewater waardoor er brak water ontstaat.

Het is een vogelrijke omgeving en er zijn diverse initiatieven van lokale natuurbeschermers om van het estuarium een natuurgebied te maken.