Samos

 

Samos in Griekenland is een van de Noord-Egeïsche Eilanden, Samos ligt ten zuiden van het eiland Chios, ten noorden van het eiland Kos en voor de kust van Turkije. Samos is een groen en bergachtige eiland met vruchtbare vlaktes en een oppervlakte van 478 vierkante kilometer. Het hoogste punt is Kerkis met een hoogte van 1433 meter.

 

 

De hoofdstad van het eiland is Vathy of Samos-stad. Er zijn een aantal bezienswaardigheden op Samos waaronder het werelderfgoed Pythagorion, een aquaducttunnel en het Heraion, de tempel van Hera op Samos.

 

Vathy

 

 

Vathy is de hoofdstad van Samos maar wordt meestal Samos-stad genoemd, de stad ligt aan de Golf van Vathy in het oosten op het eiland. Samos-stad is een van de oudste nederzettingen op Samos, het is een sfeervolle stad met een traditioneel karakter met smalle straatjes en dicht op elkaar gebouwde huizen.

 

Kokkari

 

Kokkari ligt ten noordwesten van Vathy en is in de negentiende eeuw opgericht door kolonisten uit het nabij gelegen dorp Mitilinii. De naam van de nederzetting is afkomstig van een kleine ui die hier vroeger veel werd geteeld. De kleine stad werd gebouwd op de ruines van het oude dorp. Bij de vissershaven van Kokkari ligt de Cavos, een groot rotsblok en in de directe omgeving liggen de kiezelstranden Tsamadou, Tsambou, Lemonakia.

 

 

Kokkari is een gezellige stad met goed onderhouden oude huizen, veel winkeltjes, restaurants en een grote kleurrijke orthodoxe kerk. De Agios Nikolaos kerk is de grootste kerk van Samos en gebouwd vanaf 1902, er is een bijzonder decoratief interieur.

 

Agios Konstantinos

 

Agios Konstantinos ligt in het noorden op Samos op korte afstand van Kokkari in een mooie groene omgeving aan de voet van de Ampelos berg. Landinwaarts ligt het bergdorp Manolates en tussen de dorpen ligt de Vallei van de Nachtegalen. De Vallei van de Nachtegalen is een mooi groen en bergachtig gebied met goede wandelpaden waar het gezang van veel vogels is te horen. Het meest opvallende is de zang van de nachtegaal in de avond bij schemer en ‘s nachts, de vallei is bereikbaar vanaf Agios Konstantinos en vanaf het Platanakia strand. Op de hellingen van de Ampelos (Ambelos) liggen ook de beste wijngaarden van Samos, van de witte muskaatdruif wordt de bekende zoete dessertwijn of zoete muskaatwijn gemaakt. In Samos-stad is een wijnmuseum.

 

Pythagorion

 

Pythagorion ligt in het zuidoosten op Samos aan de Baai van Tigani en is genoemd naar de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras. Pythagorion ligt aan een natuurlijke haven op een schiereiland, de plaats heeft een beschutte ligging door de steile bergen rondom de haven. Iets ten noorden van de stad ligt het lange en meestal rustige strand Mykali.

 

Bij de stad ligt de Tunnel van Eupalinos (Eupalinus), gebouwd in de zesde eeuw v. Chr., de tunnel heeft een lengte van 1036 meter en werd gebruikt als ondergrondse waterleiding. De goed verlichte zuidelijke ingang van het tunnelaquaduct is open voor publiek over een lengte van zo’n 150 meter, de noordelijke ingang ligt bij de bron. De bron Agiades is bereikbaar via een wandelpad maar de tunnelingang is afgesloten.

De bijzondere aquaducttunnel is deel van het Unesco werelderfgoed op Samos, andere bezienswaardigheden van het werelderfgoed zijn de restanten van de oude stad Pythagorion met de versterkte haven met Romeinse en Griekse monumenten en het Heraion bij Ireon.

 

Het Heraion van Samos was een grote tempel of heiligdom gebouwd ter ere van de godin Hera. In de Griekse mythologie werd de godin Hera geboren onder een kuisheidsboom (Monnikspeper) en op het jaarlijkse festival werd vroeger het standbeeld van Hera op Samos geëerd met bloeiende takken van de Monnikspeper. Er zijn restanten van de tempel te zien en vondsten uit opgravingen liggen in het archeologisch museum van Samos. Ireon of Ireo ligt aan een mooie baai en is onder andere bereikbaar via een oud wandelpad vanaf Pythagorion.

 

Marathokampos

 

Marathokampos ligt in het zuidwesten op Samos aan de Baai van Plaka en de Golf van Marathokampos aan de voet van de berg Kerkis. In het gebied liggen een aantal pittoreske dorpen zoals Votsalakia en Psili Ammos met een van de mooiste stranden van Samos.

 

 

Kerkis

 

De Kerkis is een uitgedoofde vulkaan in het westen op Samos gelegen, de Kerkis berg heeft een hoogte van 1433 meter en is de hoogste berg van Samos. De Kerkis is een Natura-2000 natuurgebied, er leven veel verschillende soorten planten en dieren. Op de hellingen staan kleine kloosters en er zijn een aantal grotten, de meest bekende grot is de Grot van Pythagoras waar Pythagoras zich verborg voor de tiran Polycrates voor zijn ballingschap in Italië. De rotsachtige top van de Kerkis is via verschillende wandelroutes bereikbaar, de meest gebruikte route begint in Marathokampos, een kleine stad in het westen op Samos. Het schitterende strand Megalo Seitani ligt ten noorden van de berg Kerkis tussen de dorpen Potami en Drakei.

 

Vakantie Samos

 

Samos is een mooi groen Grieks eiland met veel traditionele dorpen, bezienswaardigheden, baaien en verscholen stranden van zand of kiezel. Samos is bergachtig en heeft goede wandelpaden. Tijdens een vakantie op Samos kunnen er excursies worden gemaakt naar onder andere het Griekse eiland Patmos en Turkije.

 

Aanbiedingen vergelijken van de beste hotels op Samos

 

Unieke locaties en accommodatie, rustig, zwembad, inclusief auto bij Eliza was Here:  authentiek Samos

 

Ruime keus vakantie Samos, kindvriendelijk, goede service, scherpe prijs bij Sunweb:  vakantie Samos

 

Vakantie van voordelig tot luxe, ook halfpension of all inclusive bij Tui:  Samos vakantie