Samothrake

 

Samothrake is een eiland in de regio Oost-Macedonië en Thracië in het noordoosten van Griekenland met een oppervlakte van 178 vierkante kilometer.

 

Samothrake of Samothraki ligt in het noorden van de Egeïsche Zee in het district Evros op korte afstand van de Evros delta. De naam Samothrake is een samenvoeging van Thracische Samos genoemd naar de inwoners van Samos die in de achtste eeuw v. Chr, naar het eiland trokken.

 

Het eiland is een duurzame toerisme bestemming met een Quality Coast erkenning. De totale kustlijn van het eiland heeft een lengte van 59 kilometer.

De zuidoostkust van het eiland bestaat vooral uit hoge rotswanden, in het noorden zijn eikenbossen met de donzige eik en er zijn beekjes en watervallen.

 

Fengari

 

Samothrake is een rotsachtig en groen eiland met een ruig landschap, centraal op het eiland ligt het bergmassief Fengari, de hoogste top ligt op een hoogte van 1611 meter.

 

De Fengari berg oftewel de Maanberg werd vroeger de Saos genoemd. De berg is zo hoog dat het de maan zou verbergen. De lokale legende van de berg is dat iedereen die bij volle maan op de top van de Fengari staat en een wens doet zal zien dat deze wens uit komt.

 

Aan de noordkant van de berg liggen bossen, aan de zuidkant groeit maquis, lage mediterrane begroeiing en er liggen boomgaarden. Het is mogelijk om een beklimming te maken naar de top van de Fengari vanaf de plaats Therma in het noorden van het eiland.

 

Gria Vathra ligt bij Therma, het is een gebied met waterlopen, kleine meren en watervallen. Bij Therma ligt een goed strand, er zijn hotels, winkels en restaurants en het is het startpunt voor wandelingen of beklimmingen op het eiland.

 

Chora is de hoofdstad van Samothrake en ligt op een hoogte van 240 meter. Het stadje is gebouwd tegen de hellingen van de Fengari.

 

Bezienswaardigheden zijn onder andere de restanten van het kasteel, de traditionele huizen, een museum voor volkenkunde en de kerk bij het plein met de platanen.

 

Kamariotissa ligt aan de noordwestkust van het eiland, vanaf hier vaart er een ferry naar Alexandroupoli en Kavala op het vasteland van Griekenland.

 

Paleapoli, de oude stad, ligt aan de noordkust van het eiland met het heiligdom en het archeologisch museum.

 

Heiligdom van de Grote Goden

 

De bekendste bezienswaardigheid op Samothrake is het Heiligdom van de Grote Goden of het tempelcomplex waar het beroemde standbeeld van de Gevleugelde overwinning van Samothrake is gevonden. In het Oude Griekenland een belangrijke cultusplaats van mysteriën en net zo bekend als de mysteriën van Eleusis. Het belangrijkste verschil was dat iedereen kon deelnemen aan de mysteriën cultus van Thracische oorsprong.

 

De Grote Moeder, de godin van natuur, werd vereerd, de goden van de onderwereld, de god van de vruchtbaarheid en Cabeiren, dit waren beschermers van zeelieden.

 

De bezienswaardigheden zoals het theater, de stoa en de bron worden goed beschreven in een gratis folder die men krijgt bij het kopen van een entreekaartje.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van het heiligdom zijn elke dag van 08:00 tot 15:00 uur.

 

De entreeprijs voor de archeologische opgraving in combinatie met de entree van het archeologisch museum Samothrake is € 6,- per persoon (2019), gereduceerde prijs voor 65+ is € 3,- . Gratis entree boven de 65+ en onder de 18 jaar. Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september (European Heritage Days) en op 28 oktober.

 

Het standbeeld de Gevleugelde overwinning van Samothrake of de Nike van Samothrake, genoemd naar de godin van de overwinning is een groot marmeren standbeeld van 2,5 meter hoog en werd in 1863 ontdekt door de Franse archeoloog Charles Champoiseau.

 

Het standbeeld zonder hoofd is nu te zien in het museum Louvre in Parijs.