Santorini

 

Santorini is één van de Zuid-Egeïsche Eilanden of Cycladen in Griekenland. Santorini wordt wel het meest romantische eiland van Griekenland genoemd. Het eiland staat bekend om de vulkaan, de natuur, de wijnbouw, belangrijke archeologische opgravingen, de witte huizen en de mooiste zonsondergangen. De officiële naam van het eiland is Thera of Thira, de Venetiaanse naam Santorini komt van Sint Irene, Irene van Thessaloniki is overleden op Thira en werd Sante Irene, het eiland kreeg in de volksmond de naam Santorini.

 

Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 90 vierkante kilometer, de hoofdstad is Fira. Op Santorini staan circa 250 kerken, diverse warmwaterbronnen, veel molens en de Caldera.  

 

Caldera Santorini

 

Het Spaanse woord “Caldera” is afkomstig van de Canarische eilanden en geïntroduceerd in 1815 door de geoloog Leopold von Buch nadat hij de caldera’s op La Palma en Tenerife had onderzocht. Caldera van het Latijnse woord “Caldaria” is een kookpot of een ketel. Een caldera ontstaat door het instorten van grond na een vulkaanuitbarsting, dit wordt veroorzaakt door het instorten van de magmakamer onder in de vulkaan na een vulkaanuitbarsting. 

 

De Caldera, de komvormige krater ontstaan door een vulkaanuitbarsting, is een van de bekendste bezienswaardigheden op Santorini. Aan de caldera in Fira liggen de witte huizen en vanuit de krater naar Fira loopt een kabelbaan en een trap met 587 treden. De Caldera heeft een lengte van circa 12 kilometer en is omgeven door steile kliffen van 300 meter hoogte. De Santorini vulkaan is onderdeel van de Helleense Boog, een keten van actieve en niet-actieve vulkanen. De uitbarsting van de Santorini vulkaan waarna de caldera is ontstaan is de meest heftige aardbeving in Europa geweest in de afgelopen 10.000 jaar. Deze Thera uitbarsting of Minoïsche uitbarsting vond plaats rondom het jaar 1614 v. Chr. en veroorzaakte een tsunami. Op Kreta, in zuidwest Turkije en zelfs in de delta van de Nijl is puimsteen (vulkanisch gesteente) van de vulkaanuitbarsting gevonden.

 

Santorini tomaat en wijn

 

Door de unieke vulkanische grond van Santorini heeft het eiland ook unieke producten. Gastronomie komt van de Griekse woorden voor “maag” en “kennis” en kan gezien worden als de kunst van het reguleren van de maag. Het heeft betrekking op het voedsel en de cultuur van een land of specifieke omgeving. Hierdoor wijken streekgerechten vaak af qua smaak en samenstelling, net wat het land of eiland waar het streekgerecht wordt gemaakt qua lokale producten te bieden heeft.

 

De beroemde Santorini tomaat is een kleine tomaat, bekend als “Tomataki Santorini”, het is een uniek ras dat op de dorre bodem van het eiland groeit. De tomaat komt oorspronkelijk uit Suez maar heeft zich aangepast aan de vulkanische grond van Santorini. De kleine tomaat wordt vers gegeten en in talloze lokale gerechten verwerkt en is tevens de basis van de bekende Santorini tomatenpuree.

 

De Fava Santorini zijn gele spliterwten met een bijzonder hoog eiwitgehalte en een licht zoete smaak, de gele spliterwten hebben een kenmerkende korte kooktijd.

 

De beroemde wijn van Santorini komt van de druivensoort Assyrtiko. De meer dan honderd jaar oude wijnstokken van Santorini geven een wijn van wereldklasse. De wijn is in een perfecte harmonie door een combinatie van het pure karakter van het druivenras, het microklimaat en de vulkanische bodem van Santorini. De meest wijngaarden op het eiland zijn open voor bezoekers en men kan de wijn proeven en kopen.

 

Nea Kameni en Palea Kameni

 

In het midden van de caldera liggen de eilandjes Nea Kameni en Palea Kameni, de eilanden liggen tussen Thirasia en Santorini in. Nea Kameni en Palea Kameni zijn beschermde natuurgebieden in het Natura-2000 netwerk. De eilanden zijn onbewoond en hebben bijna geen begroeiing. Vanaf Santorini varen er bootjes naar de eilanden en bezoekers kunnen naar het hoogste punt lopen op 127 meter om de volledige vulkaankrater te zien.

 

Thirasia

 

Thirasia is een klein eiland tegenover Santorini en is ingedeeld bij de regionale eenheid Thira (Santorini). Het eiland  is een deel van de kraterwand dat is blijven staan na de grote uitbarsting van de vulkaan op Santorini. De lengte van de Thirasia is 5,7 kilometer en de breedte 2,7 kilometer. Het hoogste punt van het eiland ligt vlak bij de caldera en is 294 meter hoog. Manolas is de hoofdplaats van het eiland Thirasia en bereikbaar per voet of per ezel. Op het hele eiland wonen circa 260 mensen, het eiland is niet toeristisch maar er is wel geschikte accommodatie zoals kamerverhuur of een klein hotel. Vanaf Santorini is er een ferryverbinding naar Ormos Korfos en Agia Irini op Thirasia. Op het eiland zijn een twintigtal kerken, schone en rustige stranden en een paar warmwater bronnen. Het grootste dorp op het eiland is Agrillia, hier zijn grotwoningen te bezichtigen.

 

Vakantiebestemmingen Santorini, natuur, cultuur en bezienswaardigheden:

vakantiebestemmingen Santorini

 

natuur en cultuur Santorini

 

overige informatie