Akrotiri

 

De overblijfselen van Akrotiri zijn een belangrijke archeologische bezienswaardigheid op Santorini in Griekenland. In 1967 legden archeologen de restanten vrij van een stad uit circa het jaar 1500 v. Chr. Uit de opgravingen blijkt dat het een bijzonder welvarende stad was met intensieve betrekkingen met het Minoische Kreta. De prehistorische stad Akrotiri is ten onder gegaan aan een vulkaanuitbarsting. Voordat de stad werd bedolven met zo’n 60 meter dikke aslaag van de vulkaanuitbarsting was het gebied volgens professor Spyridon Marinatos, leider van de archeologische opgravingen, een vruchtbare omgeving. Bij de opgravingen zijn verschillende overblijfselen uit de Minoische tijd gevonden en oud-Akrotiri bleek een welvarende stad te zijn.

De inwoners waren vooral zeevaarders en de huiseigenaars waren waarschijnlijk kapitein, reder of koopman.

 

Bezoekers van archeologisch Akrotiri worden langs een vastgestelde route geleid, door twee oude steegjes met aan weerszijden oude gebouwen. In veel ruimtes staat het aardwerk zoals het door de archeologen is gevonden. De mooie fresco’s die zijn aangetroffen staan nu grotendeels in een museum in Athene, wel zijn er ansichtkaarten van de fresco’s te koop.

 

Atlantis

 

Waar de bewoners tijdens en na de aardbeving bleven is onbekend, er wordt aangenomen dat ze in schepen op zee de vulkaanuitbarsting hebben afgewacht. De enorme vloedgolf, een tsunami, die na de vulkaanuitbarsting volgde bracht de schepen tot zinken. De verwoesting van het eiland en vooral de vernietiging van de Minoïsche nederzetting Akrotiri, zou volgens sommige legenden het verdwijnen van het eiland Atlantis zijn. Atlantis is het eiland van Atlas, een mythisch eiland van de schrijver Plato. De opgraving Akrotiri is te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag, de openingstijden in de zomer van 08:00 tot 20:00 uur, entreeprijs 14 euro of 7 euro voor 65+ (2019) en gratis toegang onder de 18.

 

Stranden Akrotiri

 

Het dorp Akrotiri in het zuidwesten van Santorini ligt in een mooie baai, er is een kleine haven, restaurants en accommodatie voor vakantiegangers die graag wat langer in deze relatief rustige hoek van het eiland verblijven. Er zijn een aantal mooie kleurrijke stranden bij Akrotiri, het meest bekende en bezochte strand is Red Beach, verder is er nog White Beach en het Akrotiri strand oftewel Black Beach. Het Rode Strand, Red Beach of Kokkini Paralia is een strand met rood zand en rode kliffen met zwart vulkanisch gesteente. Het is een klein strand maar wordt veel bezocht vanwege de bijzondere kleuren.

Vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen naar het rode strand. In het verlengde van het rode strand ligt White Beach, het Witte Strand of Aspri Paralia. De White Beach is omgeven door witte rotsen en het strand heeft witte kiezels. Het Akrotiri Caldera strand ook wel Black Beach, het Zwarte strand genoemd, ligt vlak voor het dorp en staat bekend om het schitterende uitzicht, de vuurtoren, het zwarte zand en de mooie zonsondergangen.