Fira

 

Fira is de hoofdstad van het eiland Santorini in Griekenland, officieel heet deze stad Thira of Santorini, gelijk aan de eilandnaam. Fira heeft een schitterende ligging aan de rand van de caldera, de vulkaankrater, er staan rijen witte huizen langs de rand. De witte huizen, de donkere kraterwand en de blauwe zee geven het geheel soms een surrealistisch gevoel, vooral als in de avond de huizen verlicht zijn boven de kraterwand.  

 

Fira heeft circa 2.100 inwoners maar in de zomer komen er veel toeristen, waardoor er, zeker als er net een cruiseschip is gearriveerd, het vrij druk kan zijn in de straatjes van Fira. De haven van Fira heet Ormos Pharao, lokale inwoners noemen de haven ook wel Gialos. Vanuit deze baai loopt er een kabelbaan naar Fira of men kan de trap beklimmen van 587 treden of per ezel naar boven. Vanuit Ormos Pharao varen er boten naar Thirasia en Nea Kameni en Palea Kameni.

 

Museum en kerk Fira

 

Er zijn twee belangrijke museums in Fira, het Archeologisch museum waar exposities te zien zijn van de lange geschiedenis van het eiland van de Archaïsche tot de Romeinse periode. Het Prehistorisch museum van Thira met vooral vondsten uit de prehistorische nederzetting van Akrotiri.

 

Zoals op heel Santorini zijn er ook in Fira veel kerken, er staan ook twee kathedralen, een Orthodoxe kathedraal en een Katholieke kathedraal. Fira is de zetel van zowel het orthodoxe als het katholieke bisdom van Santorini. Na de aardbeving in 1956 werd de Orthodoxe kathedraal, gewijd aan Johannes de Doper, opnieuw gebouwd en de Katholieke kathedraal, gewijd aan de Maria-visitatie, werd gerestaureerd. Naast de musea en de kerken zijn er in Fira talloze restaurants, leuke souvenirwinkels en mooie hotels of pensions met schitterend uitzicht. Fira is de plaats die iedereen wel wil zien tijdens een vakantie op Santorini of waar men zelfs de hele vakantie wil verblijven.

 

Firostefani

 

Aansluitend aan Fira op de weg naar Imerovigli ligt Firostefani. Het dorp Firostefani ligt ook aan de rand van de caldera en er is uitzicht op Fira. In het dorp zijn een aantal mooie pleinen met restaurants en cafés.

 

Imerovigli

 

Imerovigli ligt ten noorden van Fira en wordt wel als het verlengde van de hoofdstad gezien. Het dorp heeft een kleine 500 inwoners maar in de zomermaanden kan het er, zeker met dagjesmensen vrij druk zijn. Imerovigli is het hoogst gelegen dorp van Santorini, het ligt op 336 meter hoogte. Een bijnaam van het dorp is: Balkon van de Egeïsche Zee en Imerovigli staat bekend om de mooiste zonsondergangen van Santorini en misschien wel van heel Griekenland. Aan de rand van het dorp ligt het klooster Agios Nikolaos, het is een nonnenklooster en het is dagelijks te bezichtigen.

 

Skaros

 

Vlak voor Imerovigli ligt de rots Skaros, dit enorme rotsblok ligt op een hoogte van 304 meter op de top van een steile wand. In de dertiende  eeuw bouwden de Fransen een burcht op Skaros en rondom deze burcht of het Venetiaanse kasteel stonden huizen, tijdens de aardbeving van 1956 werd het meeste vernield.

 

Voor 1800 was Skaros zelfs de hoofdstad van het eiland, later werd dit om praktische redenen Thira. Vanuit de hele wereld komen paartjes naar Skaros om te trouwen en de huwelijksreis in Imerovigli of op Santorini door te brengen. Vanaf de Agios Georgios kerk loopt er een wandelpad naar het voormalige kasteel.