Megalochori

 

Megalochori is een rustig, karakteristiek dorp in het westen van Santorini in Griekenland, het dorp ligt in het centrum van de wijnproductie op het eiland Santorini. Megalochori ligt negen kilometer ten zuiden van het dorp Fira. Het dorp staat bekend om de uitgestrekte wijngaarden en de vele wijnhuizen, ook wel Canavas genoemd. Megalochori stond vroeger wel bekend als het piratendorp, de ruige omgeving met de grotten en dicht bij de haven was ideaal om smokkelwaar te verstoppen.

 

Andere bezienswaardigheden in Megalochori zijn de klokkentorens, het centrale plein en de oude traditionele herenhuizen met de hoge muren, de binnenplaatsen en de zware houten toegangsdeuren uit de zeventiende eeuw. De huizen werden zo beschermd tegen plunderaars en veel huizen zijn in originele staat gerenoveerd. Het plein aan het einde van veel smalle straatjes is de centrale ontmoetingsplaats voor de lokale bewoners, het is een mooi plein met traditionele cafeetjes en schaduwrijke bomen.

 

Bekende wijnproducenten in het dorp zijn: de Venetsanos Winery, de Gavalas Vineyard, de Boutari Winery en de Antoniou Winery. De Boutari Winery is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur voor een rondleiding en wijnproeverij. Elk jaar in september is net buiten het dorp het traditionele wijnpersen te zien.

 

Er zijn twee stranden bij Megalochori, het Plaka strand en het Thermi strand, beide stranden zijn niet per auto bereikbaar maar wel via een mooie wandeling via de oude ezelspaden. Vanuit het dorp Fira is er een goede busverbinding naar Megalochori en vanuit het dorp zelf is er een regelmatige busverbinding naar de opgraving Akrotiri.

 

Athinios

 

De haven Athinios, Ormos Athinios, ligt ten noorden van Megalochori, het is een van de belangrijkste havens van het eiland Santorini. Langs de kade liggen enkele huizen met een vissersboot, cafés en restaurants en een autoverhuur bedrijf. De haven Athinios ligt direct voor de steile rotswand van de vulkaankrater (caldera) en Griekse schepen meren hier dag en nacht aan. Bars in de haven blijven de hele nacht open en taxi’s en bussen wachten op de nieuwe stroom toeristen die van de ferry komen. Athinios is bereikbaar via een kronkelige geasfalteerde weg.

Tickets voor een ferry overtocht naar Iraklion (Kreta), Piraeus (Athene) en Milos zijn in de haven te koop, maar het is raadzamer om zeker in de zomermaanden van te voren een ticket te reserveren.