Oia

 

Oia ligt in het uiterste zuidwesten van Santorini in Griekenland op een hoogte van 121 meter. Oia is net als andere plaatsen op Santorini ook direct langs de kraterwand gebouwd en de huizen strekken zich over een lengte van enkele honderden meters langs de wand uit. Oia wordt uitgesproken als Ia (ia) en heeft ruim 900 inwoners. De plaats is tijdens de aardbeving in 1956 zwaar getroffen en er zijn nog ruines uit die tijd te zien. Oia staat bekend om het rustige leven en de magnifieke zonsondergangen. In de avond komen zelfs bootjes vanuit Fira naar Oia om de zonsondergang te bewonderen. Vanaf Oia is er uitzicht op de eilandjes Nea en Palea Kameni en Thirasia.

 

Het dorp heeft smalle straatjes met dorpswoningen, kerken met blauwe koepels, molens, winkeltjes en restaurants, tevens zijn er enkele historische panden, grotwoningen en een museum. Ammoudi is een smal strand bij de kleine haven van Oia, een ander strand is het Armeni strand, alleen bereikbaar via een trap van 300 treden.

 

In het hoogste deel van het dorp zijn nog kapiteinshuizen, huizen met twee verdiepingen die een teken waren van de welvaart die de zeevaart naar Santorini bracht.

 

 

Op een kwartier loopafstand van Oia ligt het mooie Katharos strand verscholen tussen de rotsen. Het Maritiem Museum van Oia is een gerestaureerd pand uit de 19de eeuw, in het museum de zeevaart geschiedenis van Santorini. Er zijn boegbeelden, oude zeevaartgereedschappen, modellen van oude en nieuwe schepen, aquarellen, zeldzame foto’s en een bibliotheek.

 

Finikia – Oia

 

Finikia is een klein dorp en grenst aan Oia, het dorp is bekend om de grotwoningen. De grotwoningen zijn ingegraven in de vulkanische rotsen, deze woningen waren vroeger huizen van zeevaarders, de bemanning van schepen verbleef er voor een kortdurend verblijf op het land of om te schuilen bij zwaar weer. Door de ligging van de woning in de vulkanische rots zijn de woningen opmerkelijk goed geïsoleerd, zowel in de zomer als in de winter, verwarming is eigenlijk alleen nodig om het vocht uit de woning te krijgen. Een typische grotwoning is van voren smal en wordt breder naarmate de woning dieper in de rots werd uitgehakt, als er meer ruimte nodig was werd er gewoon nog een kamer in de relatief zachte rots uitgehakt.

 

Kamari

 

Kamari ligt in het zuidoosten van Santorini aan de voet van de berg Mesa Vouna. Het Kamari strand en het Perissa strand bij Kamari is een lang strand met fijn, zwart lavazand en strekt zich uit van Monolithos tot aan Mesa Vouna. Kamari is een populaire toeristische plaats voor luieren en zwemmen op het strand. Kamari is na de aardbeving van 1956 gebouwd, de bewoners uit het vernietigde dorp Mesa Gonia trokken naar de kust om een nieuw bestaan op te bouwen. In het dorp zijn alle voorzieningen aanwezig voor een mooie strandvakantie, zoals verhuur van surfplanken, cafés, restaurants en winkeltjes. In 2002 werd in Kamari een archaïsch heiligdom gevonden gewijd aan Achilles, de Archaïsche periode in Griekenland was van 800 v. Chr. Tot 480 v. Chr. In het dorp zijn mooie beeldjes te koop van Achilles. Er is een goede busverbinding naar Fira, de hoofdplaats van het eiland. Er zijn drie belangrijke feestdagen in Kamari: op 9 juli, de herdenking van de aardbeving van 9 juli 1956. Op 15 augustus Maria Hemelvaart en op 24 september Mesa Gonia in de kerk van Panagia Myrtidiotissa.

 

Monolithos

 

Monolithos ligt drie kilometer ten noorden van Kamari vlak bij het kleine vliegveld van Santorini. Tussen de plaatsen Kamari en Monolithos ligt het strand Agia Paraskevi. Het strand van Monolithos bestaat uit donker lavazand met kleine witte kiezels, er zijn basketbal- en volleybalfaciliteiten en een speelhoek voor kinderen. Het gebied staat bekend als één van de beste plaatsen om te surfen op Santorini. Op beide stranden zijn parasols en ligbedden te huur, in de omgeving zijn enkele tavernes en hotels.