Saronische Eilanden

 

De Saronische Eilanden in Griekenland is een archipel tussen het vasteland bij Athene en het schiereiland de Peloponnesos voor de kust van Athene. De Saronische Eilanden zijn vooral in de weekenden en in de zomermaanden populair bij Griekse toeristen vanwege de gunstige ligging vlak bij Athene en de Peloponnesos.

 

 

Buitenlandse toeristen kennen de Saronische Eilanden met uitzondering van misschien het eiland Poros nog nauwelijks maar het zijn mooie en gevarieerde Griekse eilanden om te ontdekken. De haven van Piraeus kan vanaf het vliegveld Athene gemakkelijk worden bereikt met de trein of de metro (overstappen op station Monastraki). Vanuit Piraeus varen er ferries naar de verschillende eilanden, vooral de snelle Flying Dolphin die meermalen per dag naar de verschillende eilanden vaart is populair.

 

 

De naam van de archipel is afgeleid van de ligging in de Saronische Golf. Volgens de Griekse mythologie is de archipel genoemd naar de mythische koning Saron, bij de jacht op een hert verdronk hij in de Saronische Golf en de omliggende eilanden werden vervolgens naar hem genoemd. Hij werd begraven in de Tempel van Artemis bij de Psifta Lagune in Trizina in het noordoosten op de Peloponnesos bij het schiereiland Methana. De eilanden liggen in de Saronische Golf maar tegenwoordig wordt dit gedeelte van de zee vaker de Golf van Egina genoemd.

 

De belangrijkste bewoonde eilanden in de Saronische archipel zijn: Salamis met een oppervlakte van ruim 96 vierkante kilometer, Egina of Aegina met een oppervlakte van ruim 87 vierkante kilometer, Agistri of Angistri met een oppervlakte van ruim 13,36 vierkante kilometer, Methana is eigenlijk een schiereiland maar wordt wel een van de Saronsische Eilanden genoemd met een oppervlakte van ruim 50 vierkante kilometer, Poros met een oppervlakte van bijna 50 vierkante kilometer, Hydra met een oppervlakte van ruim 64 vierkante kilometer, Spetses met een oppervlakte van ruim 27 vierkante kilometer en Dokos met een oppervlakte van ruim 13 vierkante kilometer. Alle eilanden zijn officieel bewoond maar op het eilandje Dokos wonen alleen enkele schaapsherders en Grieks-orthodoxe monniken.

 

 

De Saronische Eilanden zijn mooie en over het algemeen rustige vakantiebestemmingen, de eilanden kunnen tijdens een vakantie ook gemakkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan Athene en een of meerdere van deze eilanden. Op Salamina is vrij veel industrie waaroor het een minder bezocht eiland is voor een vakantie. Egina is een mooi eiland met een schitterend klooster, veel pistache bomen en mooie stranden. Agistri is een groen eiland met ruige kusten, Methana is een vulkanische eiland en bijzonder rustig. Poros, Hydra en Spetses zijn bekender en wat drukker dan de andere Saronische Eilanden maar deze levendigheid is grotendeels alleen in de havens te vinden.