Simi

 

Het eiland Simi in Griekenland ligt ten noorden van Rhodos, ten zuiden van Kos en vlak voor de Turkse kust in het zuiden van Griekenland. Vanaf Rhodos gaan er dagexcursies naar Simi maar een kort vakantie doorbrengen op het eiland kan natuurlijk ook. Simi of Symi is één van de Zuid-Egeïsche Eilanden. De gemeente Simi is één van de vijf gemeenten van de regionale eenheid Rhodos.

 

 

Het grillig gevormde eiland heeft een oppervlakte van 60 vierkante kilometer en is bergachtig met veel rots en relatief weinig groen door de ontbossing in het verleden. De hoogste berg op Simi is de Mount Vigla met een hoogte van 616 meter. Het bergachtige binnenland is een vrij ruig wandelgebied, er liggen oude ezelspaden die gebruikt worden als wandelpaden en er zijn dennenbossen. De Jeneverbes, de wilde tijm en oregano groeien er en geven een heerlijke geur in deze verlaten bergstreken.

 

Simi-stad

 

Simi-stad is de hoofdstad van het eiland, lokale inwoners noemen de haven van Simi-stad ook wel Gialos en de bovenstad Chora. De stad heeft een gezellige haven en ligt trapsgewijs tegen de heuvel op gebouwd. Het is een opmerkelijk schilderrijke stad, de huizen en andere gebouwen hebben opvallende kleuren en houtbewerkingen. Vanwege de bijzondere architectuur op het eiland is Simi een veel bezochte locatie.

 

 

De top van de stad is bereikbaar via een lange trap van 433 treden, ook wel de “blauwe trap” genoemd. Op de top staan de restanten van een Byzantijnse burcht of het “Kasteel van de Ridders” en er is een herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoog in het dorp ligt de Agia Triada kerk en er zijn twee musea.

 

Het folklore museum met volkskledij van Simi, oude gereedschappen en de geschiedenis van het sponsen duiken is te zien. Er is ook een nautisch museum met een tentoonstelling over de geschiedenis van de scheepvaart in dit deel van de Egeïsche Zee en veel gevonden voorwerpen uit de zee. In de hele bovenstad zijn kerkjes, herenhuizen en voormalige kapiteinshuizen met karakteristieke vloermozaïken.

 

 

Emporio

 

Twee kilometer ten westen van Simi-stad ligt het stadje Emporio, ook wel Nimborio genoemd. Emporio is een vissersdorp met een nostalgische sfeer, in het dorp staat een ruïne van een Byzantijnse kerk met mooi vloermozaïeken. Het Nimborio strand bij het stadje is een rustig strand met een heldere en schone zee en in de directe omgeving liggen de baaien Marathounta, Faneromeni, Nanou en Agios Nikolaos.

 

Pedi

 

Twee kilometer ten oosten van Simi-stad ligt de plaats Pedi, vanaf de bovenstad (Chora) is het een mooie wandeling langs eucalyptusbomen om vervolgens een trap van 500 treden af te dalen naar Pedi.

Pedi is eveneens een vissersdorp en er is een klein strand en er zijn een aantal goede visrestaurants.

 

Panormitis

 

In het uiterste zuiden van het eiland Simi in Griekenland ligt het dorp Panormitis met als belangrijkste bezienswaardigheid het Panormitis klooster, ook wel het Klooster van Aartsengel Michaël genoemd. Bij het aartsengel Michaëlklooster ligt een sfeervolle kerk waar een iconostase, muurschilderingen en lampen in de vorm van schepen, geschonken door zeelieden, te zien zijn. Bij het klooster liggen twee musea en een bibliotheek, er zijn taveernes en overnachten is mogelijk.

Jaarlijks op 8 november is er een religieuze feestdag bij het klooster en ter ere van deze dag komen talloze pelgrims naar Simi en Panormitis.

 

Kies voor een vakantie naar Simi met een goed hotel of met het avontuurlijke eilandhoppen Dodekanesos.