Skiathos

 

Skiathos is een van de vier bewoonde Sporaden eilanden in Griekenland, het eiland heeft een oppervlakte van bijna 50 vierkante kilometer. Skiathos is een eiland met veel dennenbossen, mooie zandstranden, beschutte baaien en een aantal bezienswaardigheden zoals het historische Kastro en de witte kliffenkust Lalaria.

 

 

Skiathos-stad

 

Skiathos-stad is de hoofdstad van het eiland Skiathos, het is een kleine stad met een idyllische ligging aan een beschutte baai. Vanuit de natuurlijke haven varen er ferry’s naar andere Sporaden eilanden en naar Volos op het vasteland. Het schiereiland Bourtzi deelt de haven in tweeën, in het verleden was er een fort waarvan de ruines nu nog te zien zijn. Aan de lange boulevard liggen winkels en restaurants. Iets buiten de stad ligt het zandstrand Megali Ammos en op korte afstand hiervan het beschutte kiezelstrand Vasilias.

 

 

Klooster Evangelistria

 

Het klooster Evangelistria ligt vier kilometer ten noorden van Skiathos-stad. Het klooster is open voor bezichtiging en er is een klein museum, een koffiehuis en een winkeltje waar lokale producten te koop zijn. Het klooster werd gebouwd tussen 1794 en 1806.

 

In het Evangelistria klooster werd in 1807 de eed van vrijheid afgelegd en voor het eerst in de geschiedenis de Griekse vlag met het witte kruis in het midden gehesen.

 

 

 

Kolios

 

Het Kolios strand ligt zes kilometer ten zuiden van Skiathos-stad in een beschutte baai. Het zandstrand loopt langzaam af in de opvallend heldere zee en is ideaal voor kinderen. Op het strand staan schaduwrijke bomen, er zijn watersportfaciliteiten en een paar restaurants. 2,7 kilometer ten zuiden van Kolios ligt het mooie en beschutte Diamandi strand.

 

 

Agia Paraskevi

 

Iets ten zuiden van Kolios ligt het wat drukkere Agia Paraskevi strand, een zandstrand met fijn zand. Het strand is vernoemd naar een oude kerk die op deze plaats is gevonden.

 

Platanias

 

Platanias heeft een mooie ligging in het zuiden van het eiland, vlak bij het Agia Paraskevi strand. Het dorp bestaat uit een lang zandstrand, een vissershaven en een klein bergdorp.

 

Koukounaries

 

Koukounaries ligt in het zuidwesten van Skiathos, de naam komt van het Griekse woord voor dennenappel (Koukounari). Langs het strand groeit de Parasolden (Pinus pinea), ook wel Steenden genoemd. De boom kan tot 30 meter hoog worden en kan goed tegen de wind, sinds de oudheid groeit de boom al in mediterrane kuststreken. De pijnboompitten, de zaden van de Parasolden, worden wel gegeten. Het zandstrand Agia Eleni van Koukounaries heeft de bijnaam Chrisi Ammos, het Gouden Strand.

 

Iets ten zuiden van Koukounaries ligt het Elias strand met kristalhelder water. Het Elias strand is vaak een tussenstop met een excursie rondom het eiland maar is ook bereikbaar via een wandelpad tussen de dennenbomen.  

 

Aan het Agia Eleni strand grenst het Banana strand waar veel watersport faciliteiten zijn. Het Kleine Banana strand is door rotsen gescheiden van het grote strand en het is een onofficieel nudisten strand.

 

Lalaria

 

 

In het noordoosten van Skiathos ligt het Lalaria strand, het strand is bereikbaar met een boot vanaf Skiathos-stad. Lalaria heeft een schitterende ligging met witte kliffen en een natuurlijke boog in een klif. Met de taxiboot kunnen ook de grotten worden bezocht.

 

Kastro

 

Kastro ligt in het noorden van Skiathos en is bereikbaar via een moeilijk begaanbare weg of met een bootje vanuit Skiathos-stad. Kastro was een middeleeuwse stad strategisch gebouwd op een steile klif en het is de vroegere hoofdstad van het eiland. Rondom de ruïne van het kasteel liggen de restanten van een aantal kerken en een paar gerestaureerde huizen.

 

 

Vakantie Skiathos

 

Skiathos is een mooi eiland voor een vakantie in Griekenland en wordt vooral vanwege de film Mamma Mia een van de meest romantische eilanden genoemd. De accommodaties op het eiland zijn gemiddeld net wat luxer dan op andere eilanden.