Skopelos

 

Het eiland Skopelos is een van de Sporaden eilanden in Griekenland en ligt tussen Skiathos en Alonissos in. Het eiland heeft een oppervlakte van 96 vierkante kilometer en er zijn veel dennenbomen, stranden, baaien en een aantal bezienswaardigheden zoals de Agios Ioannis kapel. De noordoost kust van het eiland is vrij steil, de twee hoogste bergen van Skopelos zijn de Delphi met een hoogte van 681 meter en de Palouki met een hoogte van 546 meter. Op het eiland leven de Skopelos-geit en het Skopelos-schaap. Langs de kusten zwemt de Mediterrane Monniksrob en er leven veel vogelsoorten. De hoofdstad is Skopelos-stad.

 

Skopelos-stad

 

Skopelos-stad ligt in het zuidoosten van het eiland, de stad is gebouw in amfitheater stijl tegen de rotsen. Het is een sfeervolle havenplaats met smalle straatjes, traditionele huizen en veel kerken. Rondom de haven liggen goede accommodaties en veel restaurants. In het centrum zijn winkeltjes en er is een pinautomaat. Skopelos-stad is een goede uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Ten noorden van de stad liggen een aantal stranden zoals het kindvriendelijke Glyfoneri strand.

 

Glossa

 

Glossa ligt in het noorden van Skopelos, elf kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, op een hoogte van ruim 200 tot 300 meter boven zee. Vanuit de havenplaats Loutraki is er een bootverbinding met Volos op het vasteland van Griekenland. Elk jaar in de laatste week van juli is er een muziek, dans- en theaterfestival. In de oudheid heette de stad Selinus en er zijn nog restanten te zien van de oude stad.

 

Agios Ioannis

 

 

Het strand en de kerk van Agios Ioannis zijn bekend geworden vanwege de bruiloft in de romantische film Mamma Mia. De Agios Ioannis Kastri kapel ligt hoog op de rotsen en is bereikbaar via een trap met 110 treden. In het kerkje zijn mooie iconen te zien.

 

Panormos

 

Panormos ligt twaalf kilometer ten noodwesten van de stad, in de mooie baai liggen drie strandjes die gezamenlijk de Adrines worden genoemd, volgens een lokale legende verdronk de piratenkoningin Adrina hier.

 

Milia

 

Milia wordt vanwege de schitterende ligging een van de mooiste stranden van Skopelos genoemd. Het lange witte strand ligt tussen de dennenbossen en het is een ideale plaats om te zwemmen en te duiken in de heldere zee. Tegenover het strand ligt het eilandje Dassia.

 

Stafylos

 

Stafylos of Staphylos ligt vier kilometer ten zuiden van Skiathos-stad in een mooie baai. Het strand bij het dorp is een van de meest populaire stranden van het eiland. De plaats is vernoemd naar de Minoische koning Staphylos die met zijn schip in deze baai aanlegde. Ten westen van het dorp ligt de kleine havenplaats Agnontas, de plaats is vernoemd naar een atleet van het eiland die deelnam aan de oude Olympische Spelen.

 

Skopelos is een mooi eiland voor een vakantie om te wandelen, de ruige kusten in het noordoosten te verkennen, op het strand te liggen of om te ontdekken tijdens een eilandhop vakantie op de Griekse Sporaden.