Stimfalia

 

Stimfalia is een dorp in de gemeente Sikyona in het noordwesten op het schiereiland de Peloponnesos in Griekenland en ligt 37 kilometer ten zuidwesten van Kiato, 60  kilometer ten zuidwesten van Korinthe en 30 kilometer ten westen van Nemea.

 

Stimfalia Griekenland © ecotoerisme.eu

 

Stimfalia Meer

 

Het Stimfalia Meer is het grootste bergmeer van de Peloponnesos en het meest zuidelijke wetland van de Balkan.

 

Stimfalia Meer © ecotoerisme.eu

 

Het natuurgebied Stimfalia (Stymfalia) heeft een oppervlakte van 2.300 hectare en ligt tussen de bergen Mount Kyllini (deze berg heette tijdens de Turkse bezetting Mount Ziria) en Mount Oligyrtos. Het Stimfaliameer en de bergen Kyllini en Oligyrtos zijn een Natura-2000 gebied. Het Stimfaliameer heeft een ondergrondse afwatering en uitgestrekte rietbedden. In de Feneos vallei ontstaan in het voorjaar veel riviertjes.

 

Stimfalia wetland Griekenland © ecotoerisme.eu

 

Na het smelten van de sneeuw in het voorjaar ontstaan uitgestrekte wetlanden en is er een fantastisch uitzicht op het overstroomde landschap. Vooral tijdens de vogeltrek is het een drukbezochte rustplaats voor trekvogels. In het natuurgebied leven onder andere de Woudaap (Ixobrychus minutus), de bruine kiekendief (Circus aeruginosus), de Cetti’s zanger (Cettia cetti) en de Roodborsttapuit (Saxicola torquatus). Langs de oever van het meer staan veel plantensoorten zoals verschillende orchideeën.

 

 

Stymphaliden

 

Het Stimfaliameer wordt ook wel het Stymphalische meer genoemd, naar de Stymphaliden van Herakles. De Stymphaliden zijn in de Griekse mythologie grote vogels met bronzen snavels, scherpe metalen klauwen en vleugels. De Stymphaliden woonden in de moerassen van Stimfalia en vernietigden de gewassen op het land, verstoorden de nestplaatsen van vogels en vielen mensen aan. Een van de “Twaalf werken van Herakles” was het verdrijven van deze mythische vogels. Herakles wist de mythische vogels te verdrijven met ratels en gifpijlen.

 

 

Museum Stimfalia

 

Het natuurmuseum van Stimfalia toont twee tentoonstellingen met als onderwerp het land en het  boerenleven en het milieu met het water, de planten en dieren in de omgeving. Het museum is geopend van 10:00 tot 17:00 uur, op dinsdag gesloten, de entreeprijs is € 3,- per persoon, 65+ is € 1,50 (2019).

 

Stimfalia aquaduct © ecotoerisme.eu

 

Archeologische route

 

De route naar het bergmeer Stimfalia is een archeologische route met onder andere de restanten van het antieke Stymphalos en een aquaduct van Hadrianus dat doorliep naar Korinthe.

 

De fundamenten van een kleine tempel, een altaar gewijd aan Athena Polias en de restanten van het Klooster Zaraka.

 

Kiato

 

Kiato ligt aan de Golf van Korinthe en heeft een belangrijke spoorwegverbinding naar Athene. Ten oosten van Kiato ligt Korinthe en ten westen ligt Xylokastro. Kiato is een middelgrote stad met veel winkels en een haven, vanuit deze haven wordt de beroemde Korinthe krent en rozijn uitgevoerd. De wijnen van Nemea worden ook vanuit deze handelshaven geëxporteerd. De druiven voor lokaal gebruik en de export groeien vooral in de bergen achter Kiato en in de richting van Nemea. In de zomermaanden is de plaats een favoriete vakantie bestemming van Atheners.

 

 

De grote kerk op het plein van Kiato heet Ekklisia Sotiros of de Kerk van de Verlosser en is gebouwd in 1973. In Kryoneri, tien kilometer landinwaarts is in de bergen een sterrenwacht, er is een bezoekerscentrum en regelmatig een open dag.

 

Sicyon

 

Kiato is de hoofdplaats van de gemeente Sikyona. De naam Sikyona komt van het antieke Sicyon. Rond het jaar 2000 v. Chr. stichtten de Ioniërs in deze mooie omgeving een nederzetting. Vanaf de zesde eeuw v. Chr. werd Sicyon het centrum van de beeldende kunst van het oude Griekenland. Er waren belangrijke scholen voor beeldhouwkunst, schilderskunst en houtsnijwerk. Apelles die wel wordt beschouwd als de grootste Griekse schilder in de oudheid had in Sikyon vermoedelijk een atelier. De beeldhouwer en pottenbakker Boutades leerde hier zijn eerste beeldje van klei maken.

 

 

Restanten van de antieke stad Sicyon zoals een in de rotsen uitgehouwen theater en de fundamenten van een Dorische tempel gewijd aan Artemis liggen in de bergen bij Vasiliko op dertien kilometer ten zuidwesten van Kiato. Yannis Lolos schreef het boek “Land of Sikyon”.  In het Archeologisch Museum Sicyon zijn veel restanten te zien van de opgravingen. De openingstijden van het oude Sicyon en het museum zijn van 08:30 tot 15:00 uur, entreeprijs is € 2,- per persoon, 65+ is € 1,- (2019).

 

Proastiakos

 

De Proastiakos lijn is de naam van de treinverbinding van Athene naar Kiato, het is vooral een forenzen lijn. Vanaf Kiato rijdt de trein naar Korinthe en stopt onder meer bij de dorpen Agii Theordori, Kineta, Megara en Magoula. Bij het station Ano Liosia kan men kiezen voor de treinverbinding naar Athene Centraal en Piraeus of de trein naar luchthaven Athene.