Syros

 

Syros is een van de Cycladen eilanden in Griekenland in de Egeïsche Zee, het eiland ligt op circa 78 zeemijl ten zuidoosten van Athene en centraal in de Cycladen archipel. Syros, ook wel Siros of Syra genoemd heeft een oppervlakte van 83,6 vierkante kilometer, de hoofdstad is Ermoupoli en dit is ook de hoofdstad van de Cycladen en de regio Zuid-Egeïsche eilanden. De filosoof Pherecydes van Syros was waarschijnlijk de leermeester van Pythagoras en leefde volgens de legende in een grot. De grot van Pherecydes is te bezichtigen en ligt bij het dorp Ano Meria in het uiterste noorden van Syros in de Kampos. De meest populaire stranden van Syros liggen in het westen en zuiden op het eiland bij de dorpen Kini, Finikas, Posidonia en Megas Gialos bij het dorp Abela.

 

 

De bevolking van Syros is voor de helft katholiek en voor de helft Grieks-orthodox. De belangrijkste inkomstenbron van Syros is de haven en de scheepswerf Neorion en het binnenlands toerisme.

 

Ermoupoli

 

 

Ermoupoli (Hermoupolis) ligt in het oosten op Syros, het is de hoofdplaats en de havenplaats van het eiland. Ermoupoli was de belangrijkste handelshaven in Griekenland tot de opening van het Kanaal van Korinthe in 1893 en de opkomst van de haven Piraeus. De stad is genoemd naar de Griekse god Hermes, beschermheilige van handelaars. Ermoupoli werd opgericht tijdens de Griekse revolutie in de jaren 1820 door vluchtelingen van Chios en Psara.

 

De stad is gebouwd op de twee heuvels Vrodado en Ano Syros, een heuvel voor elke geloofsrichting met op elke heuvel de eigen kerk. De Anastasi kerk is de Grieks-orthodoxe kerk en staat op de Vrodado heuvel.

 

Ermoupoli is tegen de heuvel gebouwd met trapsgewijs oude huizen, neoklassieke gebouwen en wit geschilderde huizen. In de stad staan veel kerken waarvan de kathedraal van Sint-Nicolaas, beschermheilige van zeelieden, de meest opvallende kerk is.

 

Het centrale plein van de stad is het Miaouliplein en het wordt gezien als een van de mooiste pleinen in heel Griekenland. Op het plein staat een standbeeld van de admiraal Andreas Miaoulis. Het stadhuis op het plein is ontworpen door Ernst Ziller en wordt wel het mooiste neoklassieke gebouw van Griekenland genoemd, in het stadhuis is nu ook een archeologisch museum.

 

 

Rondom het Miaouliplein staan palmbomen, veel neoklassieke huizen, het cultureel centrum met regelmatig voorstellingen en tentoonstellingen en er zijn winkels, restaurants en cafés die het hele jaar geopend zijn. Op het plein staat ook een monument met panelen met in reliëf voorstellingen van Apollo en de negen muzen. Op het nabij gelegen Vardaki plein staat het mooie Apollotheater, het opvallende theater is een kleinere versie van het beroemde theater La Scala in Milaan.

 

Vaporia

 

 

De wijk Vaporia in Ermoupoli ligt in een mooie omgeving rond de haven, de herenhuizen zijn naar Venetiaans voorbeeld gebouwd met de fundamenten in zee.

 

De neoklassieke huizen waren vooral eigendom van rijke scheepseigenaren en kapiteins van schepen die Syros als haven hadden.

 

Ano Syros

 

Ano Syros was en is het katholieke stadsdeel van Ermoupoli, het ligt aan de linkerkant van de stad tegenover de orthodoxe nederzetting Vrodado. Ano Syros is een klassieke nederzetting kenmerkend voor de Cycladen met veel stenen muren, smalle straatjes, wit geschilderde huizen en houten balkons. Op het hoogste punt van Ano Syros staat de katholieke kathedraal Agios Georgios, de katholieke kathedraal en de heuvel wordt ook wel San Giori genoemd. De Agios Georgios kathedraal werd gebouwd in de dertiende eeuw en vanaf de katholieke kathedraal is er een schitterend uitzicht op de eilanden Tilos, Delos, Mykonos, Paros, Andros en Naxos.

 

Posidonia

 

Posidonia op Syros ligt twaalf kilometer ten zuidwesten van Ermoupoli in de Finikas Baai. Finikas was in de oudheid de haven van de Feniciërs en is naar hun vernoemd. De Finikas haven is de enige natuurlijke haven op het eiland en is een toevluchtsoord voor kleine vissersschepen tegen de sterke noordenwind. Tegenover Finikas ligt in de baai Posidonia, het dorp is genoemd naar de Griekse mythologische god Poseidon of Neptunus. Posidonia is een dorp met vooral vakantiehuizen met mooie tuinen, in de directe omgeving liggen een aantal goede stranden.

 

Galissas

 

Galissas ligt in het westen op Syros, tien kilometer ten westen van Ermoupoli. Paralia Galissa is een van de populairste stranden op het eiland Syros. Het strand ligt aan een kleine baai en het zandstrand loopt langzaam af in zee, aan de kust liggen een aantal appartementen, restaurants en strandbars. Het Galissas strand is een kindvriendelijk strand en ontvangt elk jaar de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden.

 

Syros is een van de minst toeristische eilanden in de Griekse Cycladen archipel maar een mooi eiland met een bijzondere historie voor een korte vakantie of om te combineren met eilandhoppen met bijvoorbeeld Athene, Tinos, Naxos, Paros en Mykonos.