Thassos

 

Thassos in Griekenland is een van de Noord-Egeïsche Eilanden en ligt in het noorden van Griekenland in de regio Oost-Macedonië en Thracië ten westen van de stad Thessaloniki en ten zuiden van Kavala. Thassos of Thasos is het meest noordelijke Griekse eiland en heeft een oppervlakte van 435 vierkante kilometer. Thassos is een bergachtig en opmerkelijk groen eiland en wordt ook wel de “smaragd van Griekenland” genoemd vanwege het mooie diepe groen van de dennenbossen. De hoogste berg op het eiland is de Ypsario (Ipsarion) met een hoogte van 1206 meter.

 

Thassos natuur

 

Thassos is samen met het nabij gelegen eilandje Samothraki een van de groenste Griekse eilanden en er is een rijke natuur. Bomensoorten op het eiland zijn onder andere de Oosterse haagbeuk (Carpinus orientalis), de Turkse den (Pinus brutia), de Echte olijfboom (Olea Europaea), Aardbeiboom (Arbutus unedo), Griekse aardbeiboom (Arbutus andrachne), Donzige eik (Quercus pubescens), Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia) en verder de Steeneik, Hulsteik, Judasboom, Oosterse plataan, Zwarte den, Bulgaarse zilverspar en veel maquis, een vegetatie met mediterrane struiken. Van de ruim 440 waargenomen vogelsoorten in Griekenland zijn er circa 200 soorten waargenomen op Thassos waaronder veel overwinteraars en broedvogels.

 

Thassos marmer

 

Het Thassos marmer wordt al sinds de oudheid geroemd om zijn pure witte kleur en er zijn nu nog actieve steengroeven op het eiland. Het Marmor Thasium is een helder wit dolomiet marmer en wordt vooral gebruikt voor het maken van beelden en bustes, het “Sneeuw Thassos” marmer is een van de belangrijkste Griekse exportproducten en wordt gebruikt voor tafelbladen, design objecten maar ook voor trappen en zwembaden. Op het eiland liggen circa zeventien marmergroeven zoals bij Aliki.

 

Thassos-stad

 

 

Thassos-stad of Limenas is de hoofdstad van het eiland en ligt in het noordwesten van het eiland. Thassos-stad wordt ook wel Limenas Thasou, de haven van Thassos, of Limenas genoemd. Limenas heeft een schitterende ligging in een baai tussen twee kapen, de huidige stad werd gebouwd naast de oude stad. In en rondom Thassos-stad liggen onder andere de restanten van een citadel en het oude theater, vondsten van de opgravingen zijn te zien in het lokale archeologisch museum. Stranden bij Thassos-stad zijn Glyfada en het Blauwe Vlag strand Makryammos.

 

Golden Beach

 

Golden Beach ligt twaalf kilometer ten zuiden van Thassos-stad, het is een schitterend strand gelegen in een beschutte baai tussen de kustplaatsen Skala Potamia en Skala Panagia. Het Gouden Strand, Chrissi Ammoudia, ligt aan de voet van de granieten rotsen en de dennenbossen en het strand loopt langzaam af in zee. De Golden Beach heeft een Blauwe Vlag erkenning voor schone en veilige stranden.

 

Giola

 

 

Giola is een mooie natuurlijke lagune met water warmer dan de zee, Giola ligt als een natuurlijk zwembad uitgehakt in de rotsen tussen Astrida en het Archangelos klooster en Aliki in de meest zuidelijke punt van Thassos.

 

Limenaria en Potos

 

Limenaria en Potos liggen in het zuidwesten op Thassos aan een beschutte baai. Limenaria is een levendige stad met veel voorzieningen en er is een folklore museum. In de directe omgeving liggen veel opgravingen van oude nederzettingen, kopermijnen en de prehistorische rode oker mijnen Tzines en Vaftochili. De inwoners van het bergdorp Kastro trokken aan het eind van de negentiende naar de kust en gingen in Limenaria wonen, het is nu een kleine stad met circa 2000 inwoners. Bij Limenaria en Potos liggen een aantal goede stranden, het strand bij Potos is een Blauwe Vlag strand met veel voorzieningen en er zijn cafés en restaurants. Potos is een van de beste plaatsen om te vissen en vooral in de wintermaanden zijn lokale vissers hier actief.

 

Prinos

 

Prinos en Skala Prinos liggen in het noordwesten op Thassos, het is een kleine sfeervolle havenstad in een mooie groene omgeving. Het strand van Prinos is een mooi zandstrand waar de bomen bijna tot aan zee reiken, het is een Blauwe Vlag strand en er liggen goede hotels en restaurants. Kies voor een mooie authentieke vakantie  naar Thassos.