Thessaloniki

 

Thessaloniki in het noorden van Griekenland ligt in de regio Centraal-Macedonië en is de hoofdstad van de hele historische regio Macedonië. De stad is na Athene de tweede hoofdstad van Griekenland met een internationale luchthaven en het is een belangrijke havenstad. Thessaloniki, ook wel bekend als Salonika, ligt aan de Golf van Thessaloniki of ook wel de Thermaïsche Golf genoemd, die deel uitmaakt van de Egeïsche Zee.

 

 

Philippus II van Macedonië was de koning van het oude Macedonië op de Balkan. Deze Philippus behaalde een overwinning in Thessalië. Toen zijn dochter werd geboren noemde hij haar Thessalo-nike, Thessalo naar de streek Thessalië en Nike voor overwinning. Kassandros trouwde later met Thessalonike en bouwde een nederzetting die hij naar zijn vrouw vernoemde: Thessaloniki. De nederzetting groeide uit tot een grote stad en vandaag de dag wonen er ruim 800.000 mensen in de stad en de buitenwijken van de stad.

 

Bezienswaardigheden Thessaloniki

 

 

Thessaloniki is een stad met veel bezienswaardigheden en in de hele stad zijn monumenten te zien van een roerig verleden. De 15 Vroeg-christelijke en Byzantijnse monumenten in Thessaloniki zijn een Unesco werelderfgoed en de oude stadskern ligt binnen de Byzantijnse muren. Het Aristoteles plein ligt aan de kant van de zee, rondom het grote plein zijn veel restaurants en cafés en het is een populaire ontmoetingsplaats.

 

Het meest kenmerkende punt van de stad is de Lefkas Pyrgos; de Witte Toren. De toren is nu een museum en werd gebouwd in de vijftiende eeuw als verdedigingstoren, de toren heeft zes verdiepingen en een hoogte van 34 meter en ligt op korte afstand van het Aristoteles plein.

 

In Thessaloniki staat de grootste universiteit van Griekenland, de Aristoteles-universiteit, vernoemd naar de filosoof Aristoteles. De universiteit kent veel verschillende afdelingen voor onderwijs en onderzoek. Studierichtingen die gevolgd kunnen worden zijn bijvoorbeeld: filosofie, fysica, wiskunde, rechtsgeleerdheid, theologie, geneeskunde, dierengeneeskunde, farmacie, ingenieurswetenschappen, architectuur en journalistiek.

 

Vanwege de universiteit is Thessaloniki niet alleen een historisch belangrijke stad maar ook vooral een studentenstad en in 2014 een Europese Jongerenstad. In de stad leven circa 150.000 studenten, jonge mensen die vragen stellen, plannen maken en dromen hebben over een andere samenleving met een kansrijke toekomst.

 

Vroeg-christelijke en Byzantijnse monumenten

 

De vijftien Vroeg-christelijke en Byzantijnse werelderfgoed monumenten in de stad zijn: 1) de stadsmuren van Thessaloniki uit de vierde en de vijfde eeuw. 2) De Boog (triomfboog) en de rotonde van Galerius uit de vierde eeuw.

 

 

3) de Kerk van de Acheiropoietos uit de vijfde eeuw, 4) het klooster Latomou uit de zesde eeuw. 5) Sint Dimitrios van Thessaloniki is de beschermheilige van de stad, de gelijknamige Agios Dimitrios kerk is oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw, in de zevende eeuw verder uitgebouwd en het zou nu, met een lengte van het dak van 53 meter en een breedte van 33 meter, de grootste kerk van Griekenland zijn.

 

 

6) De Agia Sophia kerk uit de achtste eeuw. 7) Panagia Chalkeon kerk uit de elfde eeuw, 8) de St. Catherine kerk uit de dertiende eeuw, 9) de St. Panteleimon kerk uit de veertiende eeuw. 10) De Kerk van de Heilige Apostelen uit de veertiende eeuw, 11) de kerk van Sint Nicolaas Orphanos en de 12) kerk van de Verlosser, allebei uit de veertiende eeuw. 13) Het Vlatades Klooster uit de veertiende eeuw, 14) de Kerk van de profeet Ilia uit de veertiende eeuw en  tot slot 15) de Byzantijnse baden ook uit de veertiende eeuw.

 

 

In Thessaloniki zijn veel musea, de belangrijkste zijn het Archeologisch Museum en het Museum voor Byzantijnse cultuur die naast elkaar liggen aan de Leoforos straat of de Nikis Avenue op korte afstand van de Witte toren. In het archeologisch museum staat onder andere de beroemde “krater van Derveni”, een hoge bronzen mengkruik versierd met sculpturen en erotische afbeeldingen. Er zijn grafvondsten uit Sindos (nu een buitenwijk van Thessaloniki), sieraden en vondsten uit de Romeinse tijd zoals beelden en vloermozaïeken.

 

Thessaloniki is een gezellige en een bezienswaardige stad voor een vakantie of stedentrip naar Griekenland met veel hotels, restaurants en uitgaansmogelijkheden.

 

Het Olympus gebergte ligt circa 140 kilometer ten zuiden van de stad en Thessaloniki grenst aan het schiereiland Chalkidiki maar de afstand naar Kassandra, de eerste kaap van het schiereiland, is circa 200 kilometer.

 

Vanuit Nederland worden er culturele rondreizen en wandelreizen naar Noord-Griekenland aangeboden.