Tsougria

 

Tsougria of Tsougrias in Griekenland is een klein onbewoond eiland op korte afstand ten zuidoosten van het eiland Skiathos. Tsougria ligt in de Sporaden eilandengroep en heeft een oppervlakte van 1,14 vierkante kilometer, het hoogste punt ligt op 87 meter. Het eiland is met een excursie bereikbaar vanuit de haven van Skiathos-stad of vanuit de haven van Achladies op Skiathos. De afstand vanaf Skiathos naar Tsougria is circa 3 zeemijl. In de zomermaanden vaart er dagelijks een watertaxi naar het eiland, deze vertrekt om 09:30 of om 10:00 uur vanuit de haven van Skiathos en de overtocht duurt een kwartier, om 16:00 of 17:00 uur vaart de watertaxi weer terug naar Skiathos.

 

 

Het onbewoonde eiland met schitterende stranden is ook een populaire aanlegplaats voor jachten en voor andere boten tijdens een rondreis of eilandhop vakantie in de Sporaden.

 

Een gedeelte van Tsougria is eigendom van het Evangelistria klooster op Skiathos en een ander gedeelte van het eiland is eigendom van een Griekse scheepsmagnaat maar het eigendomsrecht van Tsougria wordt betwist. Verschillende beroemdheden hebben al een poging gedaan om het paradijselijke eiland te kopen maar mede door het betwiste eigendomsrecht is dit niet gelukt. De Beatles deden met de Griek Alex Mardas of Magic Alex in 1967 ook een poging om Tsougria te kopen met als doel om er een commune te vestigen. Dit liep al snel uit op een fiasco toen de Beatles hun belangstelling weer verloren.

 

Tsougria stranden

 

 

De twee belangrijkste stranden op Tsougria zijn het Agios Floros strand en het Lalaria strand, het Lalaria strand wordt meestal Tsougria strand genoemd om verwarring te voorkomen met het Lalariastrand op Skiathos. Direct achter de mooie witte zandstranden begint de begroeiing van maquis en dennen. Op beide stranden is in de zomermaanden soms een strandbar annex taverne aanwezig, ligbedden en parasols zijn over het algemeen wel te huur maar er zijn er meestal niet voldoende. Op het eiland zijn verder geen hotels of andere toeristische faciliteiten aanwezig.

 

 

Op het Tsougria strand staat een oude olijfpers, toen er nog herders en landbouwers op het eilandje woonden was de rijke olijfoogst een belangrijke bron van inkomsten.

 

Het Agios Floros strand is genoemd naar de Agios Floros kapel, de kapel is begin jaren 1960 gebouwd op een rots met steen van het eiland. De Agios Floros kapel is gebouwd ter ere van de twee heiligen Floros en Lavrou, tweelingbroers afkomstig uit Byzantium.

 

 

Het eiland Tsougria is een beschermd natuurgebied en de wetlands op het eiland zijn belangrijke leefgebieden voor vogels in de Sporaden. Een van de wetlands ligt direct achter het Tsougria strand.