Zakynthos

 

Zakynthos in Griekenland ligt het westen van het land en is van de Ionische Eilanden aan de westkust het meest zuidelijke eiland. Het eiland ligt op korte afstand van de Peloponnesos en het is mogelijk om met de ferry die dagelijks vaart een dagtrip te maken naar de Peloponneos.

 

Het eiland wordt ook wel Bloem van het Morgenland genoemd, gebaseerd op een oude geografische naam met als betekenis het land waar de zon opkomt.

 

De beschermheilige van het eiland is Dionysios van Zakynthos, zijn naam is verbonden aan kerken, standbeelden, pleinen en er zijn jaarlijs twee belangrijke herdenkingsdagen op 24 augustus en 17 december.

 

Zakynthos heeft een oppervlakte van 410 vierkante kilometer in de vorm van een pijlpunt, een kustlijn met een lengte van bijna 125 kilometer en het hoogste punt van het eiland is de Vrachionas Oros met een hoogte van 756 meter centraal op het eiland gelegen. In de omgeving liggen de bergdorpen Loucha en Gyri van waaruit er een wandelroute loopt naar de top van de Vrachionas.

 

Zakynthos is een afwisselende vakantiebestemming met in het oosten en zuiden in de zomermaanden vrij drukke stranden en veel mogelijkheden voor uitgaan. Het noorden en westen zijn over het algemeen rustige gebieden met meer natuur en er zijn bossen en verlaten strandjes.

 

 

  • Zakynthos-stad is de hoofdstad en ligt in het oosten van het eiland, hier legt de ferry aan met verbindingen naar het eiland Kefalonia, het schiereiland de Peloponnesos en naar Italië. In de stad zijn veel bezienswaardigheden zoals het grote Solomosplein met het vrijheidsbeeld, de Agios Dionysios kerk, het stadstheater, het grote klooster met de klokkentoren en de ruines van de oude stad gelegen in een park boven de stad.

 

 

  • Argassi ligt ten zuiden van de stad, het plaatsje heeft een mooie ligging aan de voet van een berg en er is een goed zandstrand. Het meest opvallende in Argassi is de oude Venetiaanse brug in zee, deze brug is gebouwd in 1805 en maakte vroeger deel uit van een weg waarvan er nog restanten te zien zijn op land.

 

 

  • Vasilikos ligt in het zuiden van het eiland, het is een mooie bestemming met veel mogelijkheden voor watersport en een aantal goede zandstanden. Op korte afstand van Vasilikos ligt het bijzondere strand Gerakas (zie top 10 bezienswaardigheden).

 

  • Kalamaki is een relatief rustige vakantiebestemming in een mooie natuurlijke omgeving met een goed en lang zandstrand en indrukwekkende rotspartijen.

 

 

  • Laganas is de meest bezochte vakantiebestemming van het eiland, de plaats staat vooral bekend om de lange boulevard, de vele restaurants, cafés en nachtclubs en het lange zandstrand. Agios Sostis grenst aan Laganas maar is rustiger qua toerisme, tegenover de plaatsen ligt het eilandje Cameo.

 

 

  • Limni Keri ligt in het zuidwesten van Zakynthos, het is een mooie groene omgeving met uitzicht op het Marathonisi eiland. In de omgeving liggen heuvels met veel bossen, het is vrij ruige wandelomgeving met schitterende uitzichten. De grotten van Keri en het eilandje zijn met een excursie te bezoeken.

 

 

  • Alykes en Alikanas liggen in het oosten van het eiland aan de Baai van Alykes, beide plaatsen zijn relatief rustig qua toerisme en hebben mooie lange zandstranden die jaarlijks de Blauwe vlag krijgen voor schone en veilige stranden. Bij Alykes liggen zoutpannen, vroeger was het zout winnen uit het zeewater een belangrijke bron van inkomsten. Het zout blijft achter in de ondiepe bekkens die gescheiden zijn door dijkjes na verdamping van het zeewater door de zon. Het is een belangrijke plaats voor zeevogels als rust- en voedingsbodem. Het Griekse zeezout wordt lokaal veel gebruikt in restaurants en wordt ook wel verkocht in winkels.

 

 

  • Planos of Tsilivi ligt ook aan de oostkust van het eiland tussen Alikanas en Zakynthos-stad in. Planos is een vrij drukke vakantiebestemming met een mooie ligging aan een baai en met lange zandstranden.

 

Bezienswaardigheden Zakynthos top 10

 

1) Nationaal Park Zakynthos is opgericht ter bescherming van de onechte karetschildpad, de Caretta caretta. Zakynthos staat bekend als het schildpadden eiland omdat de zeeschildpad Caretta caretta hier de meeste nestplaatsen van heel Griekenland heeft. Het beschermde natuurgebied bestaat uit land en zee met veel soorten dieren en planten.

 

2) Het Marathonisi eiland wordt ook wel het schildpadeiland genoemd met strand, rotsen en grotten.

3) Het Cameo eiland bij Agios Sostis met de houten loopbrug en de wapperende witte lakens.

4) Ano Gerakari is een landelijk dorp in het oosten met wat wel het mooiste uitzicht van Zakynthos wordt genoemd.

5) De Keri grotten op korte afstand van Limni Keri in het uiterste zuiden van Zakynthos bij de Kaap Marathia.

6) De Blauwe Grotten van Zakynthos liggen bij Kaap Skinari, dit is het uiterste punt in het noorden van de pijlpunt vorm van het eiland. Er zijn indrukwekkende bogen in de rotsen uitgesleten met een mooi contrast tussen de blauwe zee en de witte of zandkleurige rotsen.

 

Zakynthos heeft veel stranden, de meest opvallende en mooiste stranden in de top 10 bezienswaardigheden zijn:

 

7) Het Navagio strand met het beroemde scheepswrak op een unieke locatie.

8) Het Xigia strand met de grotten, een natuurlijke spa met een zwavelachtige geur in een mooie omgeving van witte rotsen en bijzonder helder lichtblauw water.

9) Het Kalamaki strand in een mooie natuurlijke omgeving met de indrukwekkende rotsen, duinen, het zandstrand en kleine strandjes tussen de rotsen.

10) Het Gerakas strand bij de gelijknamige kaap met de bijzonder gekleurde kliffen en het zandstrand met veel nestplaatsen van de Caretta caretta.