Ano Gerakari

 

Ano Gerakari op het eiland Zakynthos in Griekenland ligt in het binnenland in het oosten van het eiland op een hoogte van 80 meter. Het dorp grenst direct aan het mooi gelegen Meso Gerakari en ten zuiden van het dorp ligt Kato Gerakari ook op een hoogte van 80 meter. De drie dorpen hebben elk een mooie kerk, in Kato Gerakari ligt de Evangelistria kerk of de Virgin Mary Evangelistria, het is een sfeervolle oude kerk.

 

 

Het dorp Ano Gerakari  heeft een mooie relatief nieuwe kerk en huizen omdat de aardbeving van 1953 veel schade heeft veroorzaakt in het dorp.

 

De Agios Nikolaos kerk heeft een schitterende ligging op de top van de heuvel met uitzicht op wat wel de Vlakte van Zakynthos wordt genoemd. De religieuze feestdag van deze kerk is elk jaar op 6 december op de naamdag van Agios Nikolaos en trekt veel bezoekers.

 

 

Het panorama-uitzicht vanaf deze plaats wordt door veel mensen het mooiste uitzicht van Zakynthos genoemd, er is zicht op het noorden, het oosten en het zuiden van het eiland. Er zijn weinig parkeerplaatsen bij de kerk, het is gemakkelijker om bij de ingang van het dorp te parkeren en dan de heuvel op te lopen. Op de grens van Ano Gerakari en Meso Gerakari met zicht op de Agios Nikolaos kerk ligt het lokale restaurant Lofos met een groot terras en uizicht over de hele omgeving, het is overdag een mooie plaats maar vooral ook bij avond met de zonsondergang boven de bergen van Zakynthos met de zon die langzaam onder gaat.

 

 

Meso Gerakari

 

Meso Gerakari op het eiland Zakynthos is een dorp landelijk gelegen in het oosten van het eiland, zes kilometer ten zuiden van de kustplaats Alikanas en twaalf kilometer ten noordwesten van Zakynthos-stad.

 

 

Meso Gerakari ligt op een hoogte van 107 meter op de Anemodouri heuvel met schitterend uitzicht op het dal met wijngaarden, boomgaarden, heuvels en de oostelijke kust van Zakynthos. Het is het hoogst gelegen dorp in dit gebied en een mooie ecotoerisme bestemming. Er zijn een aantal appartementen voor vakantie en restaurants met een fantastisch uitzicht op de omgeving zowel overdag als bij zonsondergang.

 

 

De Agia Triada kerk ligt centraal in het pittoreske dorp Meso Gerakari, deze kerk is ook vrij recent gebouwd vanwege eerdere aardbevingsschade in dit dorp.

 

Elk jaar op Tweede Pinksterdag in juni is de religieuze feestdag van de Agia Triada kerk, deze dag wordt ook wel Witte Maandag genoemd.

 

Het is een belangrijke feestdag voor veel inwoners met bezoekers vanuit vooral het oosten en noorden van het eiland, in gelijknamige kerken wordt deze dag ook gevierd.