Blauwe grotten

 

De Blauwe grotten van Zakynthos zijn een bekende bezienswaardigheid, de Blauwe grotten liggen in het uiterste noorden van Zakynthos bij de Kaap Skinari en bij het dorp Korithi dicht bij de plaats Agios Nikolaos.

 

De Blauwe grotten zijn ontstaan door duizenden jaren van erosie; de zee, neerslag en de wind hebben de grotten zo gevormd. Er zijn indrukwekkende bogen, holen, bruggen en het Blauwe Raam of Blue Window.

 

Het Blauwe Raam is een open ruimte in de rotsen waardoor het azuurblauwe zeewater goed te zien is. Het Blauwe Raam wordt door erosie van het witte kalksteen elk jaar langzaam maar zeker iets groter. Het bestaat hier bij Kaap Skinari feitelijk uit twee blauwe ramen achter elkaar in een rotsblok uitgeslepen door de zee.

 

De grootse grot van het complex wordt Kianoun genoemd of de Blauwe Grot. Op de berg boven het complex zijn ook verschillende grotten te zien en indrukwekkende kliffen.

 

Men kan zelf een bootje huren om alles in deze omgeving te zien of een excursie maken, het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden op Zakynthos en het kan er in de zomermaanden vrij druk zijn.

 

Vroeg in de ochtend en laat in de middag is het minder druk, er zijn dan ook mooiere foto’s te maken door de weerspiegeling van de zon op het blauwe water en de witte of donkergekleurde rotsen. In de grotten hebben de rotsen soms ook een dieprode kleur door de aanwezigheid van ijzer in het sedimentair gesteente.

 

Excursie Blauwe grotten

 

De grotten zijn alleen bereikbaar over zee, er gaan dagelijks excursies naar de grotten vooral vanuit de vakantiebestemmingen Agios Nikolaos en Planos of Tsilivi.

 

 

De mooiste weerkaatsing van het zonlicht is te zien in de ochtend en in de avond. De zonsopkomst en de zonsondergang geven een magisch effect van blauwe kleuren door de weerspiegeling van de zon op de grotten en de zee.

 

 

Er zijn verschillende soorten excursies, alleen naar de Blauwe grotten of een combinatie met andere bekende bezienswaardigheden op het eiland zoals het Navagio strand en eventueel het spotten van de zeeschildpad Caretta caretta en soms dolfijnen.

 

 

Kleine excursieboten varen deels de grotten in en er wordt vaak de tijd genomen om te zwemmen bij en deels in de grotten. Het is ook mogelijk om te snorkelen en te duiken bij de grotten, de duisternis onderwater wordt onderbroken door de lichtstralen. De prijs van een excursie is afhankelijk vanaf welke plaats de Kaap Skinari wordt bezocht en de tijdsduur van de excursie. Ze variëren van zo’n twee uur tot bijna een hele dag inclusief lunch in Agios Nikolaos en andere bezienswaardigheden, gemiddelde prijzen zijn tussen 10 en 35 euro.