Cameo Eiland

 

Het Cameo eiland bij Zakynthos in Griekenland ligt tegenover de plaats Agios Sostis op korte afstand van Laganas in het zuiden van het eiland. Cameo is een klein eiland aan de Golf van Laganas en wordt ook wel het Agios Sostis eiland genoemd omdat het zo dicht bij deze plaats ligt, het is losgeslagen van het vasteland tijdens een aardbeving aan het begin de zeventiende eeuw.

 

 

Cameo eiland is te bezoeken via een lange houten loopbrug met een lengte van zo’n 50 meter, de brug loopt door tot aan de kleine haven van het eiland. Vanuit de haven kan men via steile trappen omhoog naar het plateau op het eiland, er wordt 5 euro gevraagd voor de entree, in ruil voor het entreekaartje kan men gratis een drankje krijgen in een van de cafeetjes op het eiland. Vanaf de top van het eiland is er een mooi uitzicht en een wandeling over het plateau loopt door naar een klein strand. Langs de houten brug en rondom het eiland zwemmen regelmatig zeeschildpadden.

 

Cameo eiland is nu een bekende trouwlocatie, in de middag na 14:00 uur kan het eiland gesloten zijn voor bezoekers omdat er een bruiloft of een receptie wordt gehouden. Het is ook een favoriete plaats voor een fotoreportage van de bruiloft. Tijdens de bruiloft is het strand alleen toegankelijk voor genodigden. Het is een mooi eilandje om te zien met een romantische uitstraling door de ligging, de houten loopbrug en de witte lakens die wapperen in de wind. Het nadeel is dat het vaak te druk is om het rustig te kunnen bekijken en mooie foto’s te maken.

 

White Party

 

Laganas is een bijzonder drukke bestemming met veel drank en jongeren. Elk jaar is er in de zomermaanden juni, juli en augustus op zondagavond de “White Party”, een evenement met DJ’s en veel drank waarbij alle bezoekers in het wit gekleed moeten komen, een favoriete locatie voor foto’s van de White Party is de houten loopbrug laat in de avond of vroeg in de ochtend. Het Cameo eiland is privébezit en er is sinds 2018 veel gedoe over vergunningen, er zijn jaren geweest dat de White Party of andere festivals plaats vonden op het eiland. In die tijd werden de witte lakens opgehangen en die zijn sindsdien blijven wapperen.

 

De festivals geven veel overlast voor de schildpadden, ze raken gedesoriënteerd door het licht en de herrie. Het eiland werd toen afgesloten voor festivals en alleen overdag toegankelijk voor bezoekers en als trouwlocatie.

Een gedeelte van 2018 was het eiland voor iedereen gesloten en ook voor 2019 is er nog geen duidelijkheid wat er wel of niet meer wordt toegestaan, het eiland kan het hele jaar gesloten blijven voor bezoekers of alleen toegankelijk zijn met een bootje.