Gerakas strand

 

Het Gerakas strand op Zakynthos ligt in het uiterste zuidoosten van het eiland op het lokale schiereiland Vasilikos aan een lange baai. De baai is onderdeel van het nationaal zeepark Zakynthos en ligt aan de Golf van Laganas. Het Gerakas strand is een van de langste zandstranden op het eiland en een belangrijk strand voor de zeeschildpad Carette caretta.

 

 

Het strand ligt deels aan de voet van duinen en groene heuvels met een mediterrane begroeiing en bereikbaar via een loopbrug. De Kaap Gerakas ligt aan het uiteinde van de baai met de bijzonder gekleurde kliffen door mineralen. De aparte vorm van de kaap is gevormd door erosie, regelmatig breken er stukjes van de zachte kalksteen rots af. In het verleden waren deze stukjes rots van krijtsteen favoriete souvenirs voor toeristen. Nu is de kaap en het strand onderdeel van het nationale park en het is verboden om stukken van de rots mee naar huis te nemen. De Kaap Gerakas is niet meer open voor publiek om te voorkomen dat mensen bewust stukken van de grijze en witte rotsen afbreken.

 

 

Het strand is wel gewoon openbaar en gratis toegankelijk. In de zomermaanden zijn er veel nesten van de Caretta caretta schildpad, deze broedplaatsen in het zand worden beschermd door vrijwilligers.

 

Er wordt een soort rekje op het strand over het nest heen geplaatst waaraan duidelijk is te zien dat het hier een nest met eieren betreft van de zeeschildpad.

 

Het ondiepe water van de baai is een ideaal gebied om te snorkelen, het strand loopt langzaam af in zee en in het kristalheldere water zwemmen verschillende soorten vissen.

 

 

Het water is hier ondiep en er zijn geen boten of andere watersporten toegestaan ter bescherming van de schildpad. De schildpad komt vaak tegen de avond  naar het strand om eieren te leggen. In de zomermaanden wordt iedereen verzocht om het strand op tijd te verlaten om de rust voor de dieren te bewaren, alle ligbedden en parasols worden tijdig opgeruimd zodat de Caretta caretta ongestoord aan land kan komen. Er is ook nagenoeg geen kustmatige verlichting in de omgeving omdat dit de jonge schildpadjes die vanuit het nest terug naar zee moeten zou verstoren.

 

 

Op korte afstand van het strand is er een educatiecentrum met veel informatie over het leven van de zeeschildpad. De vrijwilligers werken vanuit dit centrum en beschermen niet alleen de nesten maar vangen ook gewonde dieren op. Er is een souvenirwinkel bij het centrum met lokale souvenirs zoals beeldjes van de zeeschildpad, de opbrengsten van het winkeltje gaat naar het behoud en de opvang van de dieren.

 

Dafni strand

 

Het Gerakas strand grenst aan het Dafni strand, het Dafni zandstrand is alleen via de weg bereikbaar en ligt ook binnen de grenzen van het nationaal marinepark.

 

In de baai ligt het eilandje Kalonisi met als vertaling het Goede eiland en de kust van Laganas is goed te zien.

 

 

De nabij gelegen plaats Vasilikos aan de noordzijde van het gelijknamige schiereiland heeft veel faciliteiten voor een geslaagde vakantie zoals hotels, restaurants, watersport en een aantal goede stranden.