Kalamaki

 

Kalamaki op Zakynthos in Griekenland ligt in het zuiden van het eiland tussen de kustplaatsen Laganas en Vasilikos in, en een kleine zeven kilometer ten zuiden van de hoofdstad Laganas-stad. Kalamaki ligt aan de Golf van Laganas en het strand met de kustzone ligt binnen de grenzen van het Nationale Park Zakynthos.

 

Kalamaki heeft een mooi lang zandstrand en het is een belangrijke nestplaats voor de Caretta caretta zeeschildpad. In vergelijking met Laganas is Kalamaki een mooie rustige vakantie bestemming.

 

Het strand ligt in een mooie baai met rondom de baai indrukwekkende rotsen en heuvels. Op de top van een rots ligt nog een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het Kalamaki strand heeft eenvoudige voorzieningen zoals ligbedden en parasols, op beperkte schaal is watersport mogelijk.

 

 

Het strand ontvangt jaarlijks de Blauwe vlag voor schone en veilige stranden. Op het strand zijn in de zomermaanden vaak rekjes te zien die een schildpadnest markeren. Het strand wordt tegen de avond afgesloten voor bezoekers en is in de ochtend ook gesloten om de zeeschildpad de nodige rust te geven om aan land te kunnen komen en eieren te kunnen leggen in het zand. Later in het seizoen krijgen de jonge schildpadjes hierdoor ook een kans om naar zee te gaan.

 

 

Rotsen en bloemen

 

Boven het strand liggen duinen en rotsen, het is een mooie groene omgeving om te wandelen en er bloeien verschillende soorten planten op de rotsachtige ondergrond. In de duinen bloeit de zandlelie of zeelelie (Pancratium maritimum) vanaf begin juli tot eind oktober met een mooie witte bloem met een heel zoete geur die zich verspreid over een groot gebied. De bloeiende paarse tijm verspreid ook een opvallende geur, kenmerkend voor veel berggebieden in Griekenland.

De door erosie mooi gevormde rotsformaties in het gebied worden wel Gypsolithoi genoemd met als betekenis de gipsrotsen van het Griekse woord “Gypsos” voor gips.

 

 

De gipslagen op de rotsen ontstaan door verdamping van zeewater en het natuurgips werd wel gedolven om het te gebruiken bij de bouw van huizen. Op verschillende plaatsen wordt het strand onderbroken door de rotsen, hierdoor zijn er ook kleine strandjes waar het zelfs in de zomermaanden zeldzaam rustig is. Het dorp Kalamaki heeft een goede winkelstraat en er zijn veel voorzieningen voor een geslaagde vakantie, zoals hotels, appartementen en restaurants. Kalamaki ligt op korte afstand van de luchthaven en is een mooie uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen.