Keri grotten

 

De Keri grotten op Zakynthos liggen circa zes kilometer ten zuiden van Limni Keri, het Meer van Keri en achttien kilometer ten zuiden van Laganas.

 

De Keri grotten liggen in het uiterste zuiden van Zakynthos binnen de grenzen van het nationale park en zijn alleen vanaf zee te bezichtigen. Dit gedeelte van de kust wordt ook wel het Marathias schiereiland genoemd en het is een van de mooiste en ongerepte wandelgebieden van het eiland. Wandelpaden tussen het groen met uitzicht op de kliffen en het heldere blauwe water.

 

De Keri grotten liggen bij de Kaap Marathia en langs de hele kust liggen veel kleinere grotten en een aantal kleine stranden. Tussen de Keri grotten en de Keri vuurtoren liggen de rotsen Megali Mizithra en Mikri Mizithra, deze rotsen zijn genoemd naar de verse Griekse kaas Mizithra die gemaakt wordt van melk van schapen of geiten. Het is een zachte sneeuwwitte kaas, de gelijknamige rotsen hebben vanwege de witte kleur de naam gekregen van Grote Mizithra en Kleine Mizithra.

 

De kalkstenen rotsformaties van de Keri grotten zijn ontstaan door erosie, ze hebben verschillende kleuren van bijna wit tot heel donker en verschillende vormen met spelonken, rotseilandjes, rotspilaren, kliffen en harde en zachte steenlagen.

 

Het meest herkenbare punt van de grotten is de grote natuurlijke boog of brug in de rotsen, deze wordt wel de Marathia boog genoemd.

 

 

Het is een opmerkelijk hoge natuurlijke boog, meestal zijn de openingen in natuurlijke bogen of bruggen in rotsformaties lager. Er zijn strandjes in openingen van de grotten en het is mogelijk om deels in de grotten te zwemmen, snorkelen of te duiken. Kleine boten varen soms ook even in een grot.

 

 

De Marathia Kaap is een ruig kustgebied met veel ruw gevormde rotsen in een mooie nagenoeg ongerepte natuurlijke omgeving van Zakynthos. De combinatie van de groene bomen op de heuvels, de witte en grijze rotsen en de gevarieerde kleuren blauw van de zee zijn indrukwekkend.

 

 

Excursie Keri grotten

 

Een excursie naar de Keri grotten kan gecombineerd worden met een boottocht naar de Mizithra rotsen en naar het Marathonisi eiland. In de zomermaanden zijn er regelmatig zeeschildpadden te zien, de Caretta caretta ook wel de onechte karetschildpad genoemd.

 

 

Een excursie duurt circa drie uur met een mogelijkheid om te zwemmen bij de rotsen en een strandje. De prijzen van een excursie met een kleine rondvaartboot zijn vooral afhankelijk van de tijdsduur van de excursie. De kosten liggen tussen de 15 euro voor een korte trip tot ruim 40 euro voor een dag inclusief lunch en andere bezienswaardigheden.