Marathonisi

 

Marathonisi is een klein eiland voor de kust van Zakynthos in Griekenland. Het eilandje ligt in het zuiden van Zakynthos in de Baai van Laganas en binnen de grenzen van het nationale marinepark Zakynthos tegenover de relatief rustige vakantiebestemmingen Agios Sostis en Limni Keri.

 

 

Marathonisi wordt wel het schilpadeiland genoemd omdat in het noorden van het eiland er een belangrijk strand ligt waar de zeeschildpad Caretta caretta in de warme zomermaanden eieren in zelf gegraven nesten in het zand legt. Er wordt ook wel gezegd dat Marathonisi de vorm van een schildpad heeft en dat het daarom die naam zou hebben gekregen. Aan de zuidwestkust van het eiland liggen de Marathonisi grotten. Het is een opmerkelijk groen eiland met rotsplanten, lage struiken en bomen.

 

 

Excursie grotten en strand

 

Een excursie naar de grotten en langs het strand van het eiland wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan de grotten van Limni Keri.

 

De grotten zijn uitgesleten door erosie en hebben opmerkelijke kleuren en vormen met spelonken, ruw gevormde steenlagen en kliffen. Er is ook een mooie natuurlijke brug of natuurlijke boog met een doorkijk in het gesteente van de rotsen.

 

Deze excursie duurt ongeveer twee uur en is vooral voor bezichtiging van de rotsen en de grotten.

 

 

Het is ook mogelijk om zelf een bootje te huren om langer op het eiland te kunnen blijven. Vanuit Limni Keri worden er  kajakken te huur aangeboden waarmee men zelf naar het eiland kan peddelen. In een van de grotten ligt een klein strandje, het is een mooie plek om te zwemmen en te snorkelen omdat het water hier kristalhelder en ondiep is, verderop langs de rotsen is het water dieper. In de zomermaanden zijn er veel rondvaartboten die een trip naar het eilandje en naar de grotten maken, in de ochtend is het nog niet druk en zijn de grotten beter te zien en te fotograferen. Sommige boten met een glasbodem maken bijna jacht op de zeeschildpadden om maar te zorgen dat de toerist er een te zien krijgt. Dit is niet goed voor de rust die het dier nodig heeft om te kunnen nestelen, officieel is deze manier van schildpadden spotten ook niet toegestaan, een boot hoort op afstand te blijven.

 

 

Op het strand in het noorden van het eilandje zijn geen parasols toegestaan omdat de kans op beschadiging van de eieren in een nest onder het zand te groot is. Wel zijn er enkele overhangende rotsen die schaduw bieden.