Nationaal Park Zakynthos

 

Het Nationaal Park Zakynthos in Griekenland is een marinepark of zeepark, het is een groot beschermd gebied van land en zee met een oppervlakte van 135 vierkante kilometer in het zuiden van Zakynthos. Het nationale park is in 1999 opgericht vooral ter bescherming van de Caretta caretta, de onechte karetschildpad. Maar ook voor de bescherming van de Mediterrane monniksrob, het wetland bij Limni Keri, bossen, de rotskusten, grotten, de duinen en de ecosystemen langs de kust met riffen en zeegrasvelden van de Posidonia oceanica.

 

Elk jaar zijn er circa 1500 nesten van de zeeschildpad in het nationale marinepark Zakynthos, dit is bijna 80 % van het totale aantal nesten in het Middellandse Zee gebied.

 

Het nationale park Zakynthos is onderverdeeld in zones: strikt beschermd gebied is zone A waar de zeeschildpadden nestelen. De Laganas Baai is zone B en Limni Keri is zone C. In het natuurpark liggen verder beschermde landschappen en beschermde zeegebieden.

 

De belangrijkste gebieden voor de Caretta caretta zijn de Baai van Laganas en de Strofades eilanden. De Strofades eilanden liggen voor de kust van het schiereiland de Peloponnesos, circa 50 kilometer ten zuiden van Zakynthos. Het worden ook wel de drijvende eilanden genoemd omdat ze heel vlak zijn en lijken te drijven.

 

Vanuit Zakynthos-stad is het mogelijk om een excursie rondvaart te boeken naar de Peloponnesos en de onbekende Strofades eilanden.

 

Baai van Laganas

 

De Baai van Laganas ligt in het zuiden van het eiland Zakynthos in Griekenland, het is een langgerekte baai van Limni Keri tot en met de Kaap Gerakas. In de Baai van Laganas liggen zes stranden die beschermd broedgebied zijn voor de Caretta caretta, de onechte karetschildpad. Deze zes stranden zijn: het Gerakas strand, het Dafni (Daphni) strand, Sekania strand, het Kalamaki strand en het oostelijke gedeelte van het Laganas strand en het kleine strand van het eilandje Marathonisi. De totale lengte van de belangrijkste broedstranden is bijna twaalf kilometer, op al deze stranden gelden strikte regels ter bescherming van de zeeschildpad Caretta caretta maar deze worden niet overal nageleefd. Natuurbescherming en toerisme blijven een moeilijke combinatie, zo’n acht kilometer van deze stranden is redelijk goed beschermd en de schildpad kan in de belangrijkste maanden juni, juli en augustus hier haar eieren leggen.

 

 

Flora en fauna

 

In het nationale park is een veelzijdige flora en fauna, de belangrijkste dieren in het natuurgebied zijn de Onechte karetschildpad (Caretta caretta), de Mediterrane monniksrob (Monachus monachus), de Hagedisslang (Malpolon monspessulanus), de Moorse gekko of de Muurgekko (Tarentola mauritanica), de Boomkikker of Europese boomkikker (Hyla arborea). Vogels in het natuurgebied zijn onder andere de zeldzame Eleonora’s valk (Falco eleonorae), de Kleine zwartkop (Sylvia melanocephala), de Roodkopklauwier (Lanius senator), de opvallende Wielewaal (Oriolus oriolus), de Buizerd (Buteo buteo) en de Dwergooruil (Otus scops). Er leven in het gebied ook veel soorten vlinders en libellen. Het gebied heeft een uitgebreide flora, de meest herkenbare planten in het gebied zijn de zoet ruikende Zandlelie of Zeelelie (Pancratium Maritimum), honderdjarige aloë (Agave americana) en het eerder genoemde zeegras (Posidonia oceanica).

 

 

Het nationale park van Zakynthos is gratis toegankelijk en in het hele gebied werken in de zomermaanden vrijwilligers van verschillende organisaties.

 

Er zijn een aantal informatiecentra met informatie over de flora en fauna in het gebied, de wandelroutes en de mogelijkheden om het onderwaterleven te zien. Het Sekania strand is het enige strand dat in de zomermaanden bijna volledig is gesloten, een gedeelte van Sekania is eigendom van het Wereld Natuur Fonds. De andere stranden in het natuurgebied worden als het goed is ruim voor zonsondergang verlaten.