Navagio strand

 

Het Navagio strand op Zakynthos is het beroemdste strand van het eiland en een van de mooiste en bekendste stranden van Griekenland. Het Navagio strand heeft een bijzonder mooie ligging en is beroemd geworden door het scheepswrak dat hier op het strand ligt, zowel de Griekse naam Navagio als de Engelse of Nederlandse naam voor Scheepswrak strand wordt veel gebruikt. Het strand ligt aan de noordwestkust van Zakynthos en is via de bergen en de kliffen nauwelijks bereikbaar, het strand wordt wel heel veel bezocht met lokale rondvaartboten en het is een van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland.

 

 

Navagio strand ligging

 

De ligging van het Navagio strand is spectaculair. Tussen de hoge witte kliffen van kalksteen ligt de kleine baai met een schitterend wit strand en een kristalheldere blauwe zee. Normaal gesproken zou het een van de meest ongerepte stranden van Zakynthos zijn maar door het scheepswrak is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het eiland. Dit gedeelte van de kust heet oorspronkelijk Agios Georgios maar de baai is nu veel bekender als Navagio baai. Toen het schip pas was gestrand waren de inwoners bang voor de gevolgen voor het milieu en het toerisme op het eiland.

De ligging van het roestende scheepswrak op het witte strand tussen de kliffen en de blauwe zee vormde echter zo’n bizar contrast dat men het mooi begon te vinden.

 

Scheepswrak

 

Het scheepswrak op het Navagio strand is van oorsprong een smokkelaarsschip, het schip de Panagiotes liep in deze baai op de klippen waarschijnlijk tijdens een storm.

 

Er gaan veel verhalen rond over de precieze oorzaak dat het schip op de klippen liep en ook over wanneer dit gebeurde. Het schip de Panagiotes liep vast op de klippen in oktober 1980, volgens de een gebeurde dit door een storm, volgens een ander door een achtervolging van de Griekse marine.

 

Het echte verhaal is waarschijnlijk een combinatie van deze twee gebeurtenissen. Door een storm week de kapitein af van zijn gebruikelijke route, het schip liep mechanische schade op en werd ontdekt door de Griekse marine en liep vast in de baai.

 

Toeristen uit binnen- en buitenland wilden zelf zien waar het schip lag en de heldenverhalen horen over de smokkelaars die allemaal veilig zijn weggekomen.

 

Het Navagio strand is nu een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland en zelfs van heel Griekenland.

 

Vanuit verschillende plaatsen op het eiland is het mogelijk om naar Navagio te varen met een rondvaartboot, vaak in combinatie met andere unieke bezienswaardigheden.