Xigia strand

 

Het Xigia strand ligt in het noordoosten van Zakynthos in Griekenland tussen de plaatsen Agios Nikolaos en Alikanas op korte afstand van Makris Gialos. Het is een mooie natuurlijke kustlijn met grotten, kleine baaien en strandjes. Het meest opvallende strand is het Xigia strand met een mooie ligging tussen de steile rotsen.

 

De Witte grotten liggen hier langs de kust en bij het strand, de witte grotten zijn ontstaan door erosie en door mineralen zoals zwavel. De naam van de witte grotten is afgeleid van de witte vlokken in zee waardoor het zeewater soms bijna wit is.

Deze zee collageen of marine collageen van de Xigia bronnen is een natuurlijke bron. Het zwemmen in dit water zou goed zijn voor de huid en de collageenproductie van het lichaam verhogen, collageen is genoemd naar het Griekse woord “Kolla” voor samenbinden.

 

Het water van de bron zou een helende werking hebben bij lichamelijke klachten zoals reuma en gewrichtspijn.

De samenstelling van het water wordt ook gezien als goed voor de huid, tegen rimpels, ter bevordering van de huidvochtigheid en van de haargroei en tegen cellulitis. Het water hier is geen wondermiddel waarmee al die klachten in een keer zouden verdwijnen. Voor een geneeskrachtige werking zou het volgens verschillende onderzoekers nodig zijn om minstens een week elke dag in het water van de natuurlijke spa hier te baden zoals vroeger in een kuuroord werd gedaan. Het effect op de gezondheid kan een onderwerp van discussie zijn, neemt niet weg dat de natuurlijke bron Xigia een schitterende ligging heeft.

 

 

Strand en grot

 

De lichte blauwe kleur van het water tussen de rotsen en het groen zijn fascinerend om te zien. Het water heeft een aangename temperatuur maar kan een zwavelachtige geur hebben. Het strand loopt vrij snel af in zee, het is niet raadzaam om al te ver uit de kust te gaan zwemmen in verband met een mogelijke onderstroom in het water. De grot bij het Xigia strand is gedeeltelijk van binnen te bezichtigen en hier is de geur van zwavel nog sterker aanwezig.

 

 

Het kleine Xigia strand is alleen via een steil wandelpad met traptreden bereikbaar, boven aan het strand is een parkeerplaats voor auto’s. Er is hier ook een strandbar waarbij de bestellingen op het strand worden doorgegeven aan de bar en vervolgens komt het gevraagde eten of drinken via een handig katrolsysteem in een mandje naar beneden.

 

Makris Gialos strand

 

Het Makris Gialos strand ligt 2,5 kilometer ten noorden van het Xigia strand, dit is een wat groter strand met ook een schitterende kleur van het water.

 

Het Makris Gialos strand loopt ook vrij steil af in zee en is daarom minder geschikt voor kinderen of in ieder geval iets om bij het zwemmen rekening mee te houden.

 

Er zijn aan deze kustlijn kleinschalige hotels, een aantal restaurants en een camping. Langs de kust en in het groene binnenland zijn goede wandelgebieden.

 

 

Mikro Nisi

 

Iets voorbij het strand ligt Mikro Nisi, het kleine eiland. Het is een korte kustlijn ten noorden Makris Gialos en ten zuiden van Agios Nikolaos met een klein eilandje in zee.

 

Het kleine eilandje is een groot stuk rots met wat begroeiing. Het is waarschijnlijk losgeslagen van de kust tijdens een aardbeving tientallen jaren geleden.

 

Er zijn een aantal restaurants met goed uitzicht op het eilandje en de kust en met een terras boven zee.

 

 

Het is een mooie en relatief rustige kustlijn van Zakynthos met mogelijkheden voor een vakantie in kleinschalige accomodaties, wandelen, verschillende watersporten en excursies naar onder andere de nabij gelegen Blauwe grotten.