Hongarije

 

De hoofdstad van Hongarije is Boedapest. Hongarije (Magyarorszag), heeft een oppervlakte van 93.000 vierkante kilometer en 10 miljoen inwoners. De vlag van Hongarije is van boven naar beneden rood, wit, groen. Het rood zou staan voor kracht, wit voor vrijheid en groen voor het Hongaarse landschap.

vlag Hongarije

 

Hongarije ligt niet aan zee maar heeft een mooi binnenland. De Grote Hongaarse laagvlakte of de Nagy Alföld ligt in het midden, zuiden en oosten van Hongarije. De grenzen van deze laagvlakte zijn de Karpaten en de Donau. Het graslandschap van de Hongaarse laagvlakte wordt poesta genoemd en er loopt een ruim 960 kilometer lange rivier door de vlakte: de Tisza, een zijrivier van de Donau. In het westen van Hongarije ligt Transdanubië of Pannonië genoemd, en het Transdanubisch Middelgebergte. In Transdanubië ligt de Balaton, het grootse meer met ruim 590 vierkante kilometer van Midden-Europa. De Balaton heeft de bijnaam: de Hongaarse Zee. In het noorden ligt de Kleine Hongaarse Laagvlakte of de Kisalfold. Het Noordelijk Middelgebergte zijn uitlopers van de Karpaten, de hoogste berg is de Kekes in het Matragebergte. Het Bükkgebergte is als vogelgebied en klimgebied een bekende ecotoerisme bestemming.

 

Natuurgebieden

 

Hongarije neemt natuurbescherming serieus, in totaal zijn er bijna 250 beschermde  natuurgebieden. Tien van de Hongaarse natuurgebieden zijn een Nationaal Park, dit zijn : Hortobagy, Kiskunsag, Bükk, Aggtelek, Ferto-Hansag, Donau-Drava, Koros-Maros, Boven-Balaton (Balaton-Felvideki), Donau-Ipoly en Orseg.

 

 

Boedapest     Aggtelek     Bukk   

 

  werelderfgoed     praktische info

 

Vakantie Hongarije