Hongarije

 

De hoofdstad van Hongarije is Boedapest. Hongarije (Magyarorszag), heeft een oppervlakte van 93.000 vierkante kilometer en 10 miljoen inwoners. De vlag van Hongarije heeft drie horizontale banen met van boven naar beneden de kleuren: rood, wit, groen. Het rood zou symbolisch staan voor kracht, het wit voor vrijheid en het groen voor het Hongaarse landschap.

vlag Hongarije

Hongarije ligt niet aan zee maar heeft een mooi binnenland. De Grote Hongaarse laagvlakte of de Nagy Alföld ligt in het midden, zuiden en oosten van Hongarije. De grenzen van deze laagvlakte zijn de Karpaten en de Donau. Het graslandschap van de Hongaarse laagvlakte wordt poesta genoemd en er loopt een ruim 960 kilometer lange rivier door de vlakte: de Tisza, een zijrivier van de Donau.

 

 

In het westen van Hongarije ligt Transdanubië of Pannonië genoemd, en het Transdanubisch Middelgebergte. In Transdanubië ligt de Balaton, het grootse meer van Hongarije en van Midden-Europa met een oppervlakte van ruim 590 vierkante kilometer. De Balaton heeft de bijnaam: de Hongaarse Zee. Balatonfüred ligt aan de noordoostzijde van Balaton, de stad heeft een mooie ligging en ligt vlak bij het schiereiland Tihany. Balatonfüred is van oorsprong de eerste kuur- en badplaats van Hongarije. De plaats bestaat eigenlijk uit twee delen al zijn deze min of meer aan elkaar gegroeid. Balaton ligt aan de oever van het meer en Füred in de heuvels van het Balatongebergte. In de omgeving liggen verschillende monumenten en het György-tér oftewel het Kuurplein.Siofok is de grootse badplaats aan het Balaton en ligt op zo’n 100 kilometer van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Siofok is een van de rijkste steden van Hongarije en veel Hongaren hebben er vanwege de mooie ligging een tweede huis. Door de stad loopt de rivier de Sio, er is een oud centrum en een actief nachtleven. In het noorden ligt de Kleine Hongaarse Laagvlakte of de Kisalfold. Het Noordelijk Middelgebergte zijn uitlopers van de Karpaten, de hoogste berg is de Kekes in het Matragebergte. Het Bükkgebergte is als vogelgebied en klimgebied een bekende ecotoerisme bestemming.

 

Natuurgebieden Hongarije

 

 

Hongarije neemt natuurbescherming serieus, in totaal zijn er bijna 250 beschermde natuurgebieden. Tien van de Hongaarse natuurgebieden zijn een Nationaal Park, dit zijn: Hortobagy, Kiskunsag, Bükk, Aggtelek, Ferto-Hansag, Donau-Drava, Koros-Maros, Boven-Balaton (Balaton-Felvideki), Donau-Ipoly en Orseg. Het Hortobágy park is het grootste nationale park van Hongarije, een gebied van 82.000 hectare. Het Puszta of Poesta gebied in het park is een graslandschap in de Grote Hongaarse laagvlakte, in het park zijn verder veel wetlands, moerassen en vijvers. Het is een uniek flora en fauna gebied en het logo van het Hortobágy Nationaal Park is de kraanvogel.

 

vakantiebestemmingen Hongarije

 

natuur en cultuur Hongarije

 

overige informatie