Nationaal Park Aggtelek

 

Nationaal Park Aggtelek ligt in het noorden van Hongarije op de grens met Slowakije. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van bijna 200 vierkante kilometer en het hele gebied is ook een Unesco biosfeerreservaat. Het symbool van het nationale park is de vuursalamander.

 

 

Nationaal Park Aggtelek is een groot karstgebied en maakt deel uit van de zuidelijke kalksteen uitlopers van de Karpaten. Het landschap omvat imposante rotsformaties, uitgestrekte karstsplateaus, valleien met waterlopen, karstbronnen, grotten en dolines.

Dolines worden ook wel geologische orgelpijpen genoemd, het zijn zinkgaten ontstaan door het oplossen van kalksteen in water in karstlandschappen.

 

Flora en fauna

 

De flora en fauna in het gebied is deels kenmerkend voor begroeiingen op kalkbodems. Een bijzondere en beschermde plant in Aggtelek is de Onosma tornensis. In het natuurgebied leven circa 60 vlindersoorten, van koningspages, boszandoog, braamparelmoervlinder tot de grote ijsvogelvlinder. Broedvogels in het gebied zijn onder andere de zwarte ooievaar, keizerarend, oehoe en de hazelhoen.

In de grotten leven veel vleermuissoorten en in de omliggende bossen de vuursalamander en de wilde kat.

 

Baradla

 

De meest bezocht grot is de Baradla grot, een van de grootste druipsteengrotten van Europa en deel van het Baradla-Domica complex. Bij het dorp Josvafo ligt een ingang van de Baradla grot. De toegangsprijs voor volwassenen is circa 9 euro (2018). Andere toegankelijke grotten in het gebied zijn de Vass Imre, de Rakoczi en de Beke grot (vredesgrot). De Meteor grot is een belangrijk zinkgat met een bijzondere flora en fauna.  

 

Baradla – Domica

 

De Baradla grotten in Hongarije en de Domica grotten in Slowakije vormen samen het Baradla – Domica complex. Het grottenstelsel heeft een lengte van ruim 22 kilometer en is deels opengesteld voor publiek. De grot werd zo’n 5.000 jaar v. Chr. al bewoond en is een belangrijke archeologische vindplaats in de Bükk cultuur, een volksstam uit het Bükk-gebergte.

 

 

Grotten van Aggtelek karst en Slowaakse karst

 

Nationaal Park Aggtelek is grensoverschrijdend met het park Nationaal Park Slowaakse Karst in Slowakije ten zuiden van Roznava. Een groot deel van het grottengebied is een gezamenlijk werelderfgoed, ingeschreven als de Grotten van Aggtelek karst en Slowaakse karst. Het grottengebied in Hongarije en Slowakije ligt in een geconcentreerd gebied van 56. 650 hectare. Het is het meest onderzochte karstgebied van Europa. In het gebied liggen 712 grotten die de zeldzame combinatie vertonen van tropische en glaciale klimaat effecten. Vanwege dit ontwikkelde karstlandschap is het mogelijk om de geologische geschiedenis van miljoenen jaren te bestuderen en is het een belangrijk natuurlijk werelderfgoed.