Boedapest

 

Boedapest is de hoofdstad en de grootste stad van Hongarije en ligt aan de Donau rivier, de bovenstad Boeda aan de westoever en de benedenstad Pest aan de oostoever van de Donau. Tussen de twee stadsdelen van Boedapest (Budapest) liggen diverse bruggen, de oudste brug is de Kettingbrug.

Boedapest Hongarije

 

Boedapest, de Donau rivieroevers, de Buda Burchtheuvel en de Andrassy Avenue zijn werelderfgoed. De Romeinse stad Aquincum en het Gotische kasteel van Boeda zijn kenmerkend voor de belangrijke periodes in de geschiedenis van Hongarije.   

 

Boeda

 

In de bovenstad Boeda liggen onder meer de restanten van het Romeinse Aquincum, de Burcht van Boeda (Varhegy-Bastya), het Vissersbastion met de lager gelegen Waterstad, de Matthias kerk, het Drievuldigheidsplein met de zuil ter ere van het einde van een pestepidemie en de Citadel van Boeda.

 

 

Vrijheidsbeeld 

 

Op de Gellert heuvel staat het Vrijheidsbeeld van Boedapest, een herdenkingsmonument met verschillende standbeelden voor diegene die hun leven hebben opgeofferd voor de onafhankelijkheid, vrijheid en welvaart van Hongarije. Vanaf het vrijheidsmonument is er uitzicht op de grote citadel, een oude vesting .

 

Pest

 

In Pest ligt het opvallende Hongaarse parlementsgebouw statussymbool voor Boedapest en Hongarije. De Andrassy Avenue (Andrassy ut) is een lange boulevard die loopt van het Heldenplein naar het Elisbethplein. Langs de boulevard ligt de Opera van Hongarije, zowel de Andrassy Avenue als het operagebouw zijn werelderfgoed.

 

 

De Sint Stefanusbasiliek is gebouwd tussen 1851 en 1905 en is de grootste kerk van de stad.

 

 

Heldenplein

 

Op het Heldenplein (Hosok tere) staat het Millennium monument, een monument met twee zuilengalerijen en standbeelden van stamhoofden (helden) uit de Hongaarse geschiedenis. Op de hoge zuil staat een beeld van aartsengel Gabriel met een gouden apostolisch kruis en de heilige kroon van St. Stephan. Aan weerszijden van het monument liggen twee musea:  het Paleis van de Kunsten of Kunsthalle (Mucsarnok) en het Museum voor Schone kunsten (Szepmuveszeti Muzeum).

 

Vajdahunyad kasteel

 

Het Vajdahunyad kasteel ligt achter het Heldenplein, de burcht werd gebouwd tussen 1896 en 1904 ter ere van het 1.000 jarig bestaan van Hongarije (de Hongaarse verovering van de Pannonische vlakte of het Karpatenbekken in het jaar 895). In het Vajdahunyad  kasteel is nu een landbouwmuseum gevestigd, het is het grootste agrarische museum van Europa. Naast het kasteel staat een kerk en het bronzen standbeeld van Anonymus, hij was een schrijver en notaris voor een Hongaarse koning Bela.

 

Donaupromenade

 

Tussen de Kettingbrug en de Elisabethbrug ligt de Donaupromenade (Duna Korzo), er zijn verschillende standbeelden en er is mooi uitzicht op de Donau en de burcht van Boeda. Aan de noordkant ligt het Vigado plein (Vigado ter) met het Vigado concertgebouw. Vanaf hier varen de meeste cruise boten over de Donau.

 

Stadspark en Pretpark

 

Achter het museum ligt een stadpark, het Varosliget, met onder meer een dierentuin, een Botanische tuin en het pretpark Vidampark. In het pretpark zijn oude attracties zoals de houten achtbaan Hullamvasut en de klassieke draaimolen Korhinta.

 

Er zijn ook veel moderne attracties, zoals een spookhuis, botsauto’s, reuzenrad, wildwaterbaan en de bungee trampoline. Van juni tot en met augustus is het park op vrijdag en zaterdag tot half twee in de nacht open. In Vidampark is een evenementhal waar concerten en andere culturele evenementen worden gehouden, deze hal kan ook gehuurd worden voor onder ander familiedagen of huwelijksrecepties.