Praktische informatie Hongarije

 

Hongarije ligt in Centraal-Europa en grenst aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië.

 

 • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Boedapest in Hongarije is 1 uur en 55 minuten.
 • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is er in Hongarije geen tijdsverschil met Nederland.
 • Het kraanwater is in de meeste gebieden van Hongarije geschikt als drinkwater, in Boedapest en omgeving en bij het Balatonmeer is het kraanwater goed drinkwater. In het oosten en zuidoosten van Hongarije in sommige landbouwgebieden is het water wat minder gezond om te drinken en koopt men liever flessenwater. Mineraalwater uit een fles met een blauwe dop bevat bubbels en mineraalwater met rode dop bevat geen bubbels, dus net andersom als in Nederland.
 • Het voltage is in Hongarije 230 volt, een verloopstekker is niet nodig.
 • De munteenheid in Hongarije is de Hongaarse forint (HUF), het is goedkoper om in Hongarije euro’s om te wisselen voor de forint dan in Nederland. Op veel locaties wordt de euro ook als betaalmiddel geaccepteerd. In het hele land zijn in de meeste steden en dorpen pinautomaten, in de grotere winkels, hotels en restaurants kan vooral in de steden goed gepind worden. In winkels, hotels en restaurants buiten de steden kan vaak nog niet worden gepind. Het land zal op z’n vroegst pas in 2020 de euro gaan invoeren.
 • In een café of restaurant is het gebruikelijk om 10% fooi te geven, de prijzen in een restaurant liggen laag, een complete warme maaltijd kost in de niet-toeristische gebieden minder dan 8 euro.
 • Hongarije is lid van de Europese Unie en een Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
 • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Boedapest, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +36  1 336 63 00
 • Noodnummers in Hongarije zijn: Het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon.

  De lokale noodnummers in Hongarije zijn:

  Ambulance: 104

  Politie: 107

  Brandweer: 105

 • De winkels in Hongarije zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. Op zaterdag zijn de openingstijden van 09.00 tot 13.00 uur. Op zondag zijn sommige winkels in toeristische gebieden geopend van 07.00 tot 13.00 uur.
 • Het verkeer in Hongarije wordt gezien als vrij veilig en het land heeft een goed wegennet, het centrum van Boedapest is beperkt toegankelijk voor auto’s (milieuzone). Het is verplicht om een wegenvignet te kopen, een weekvignet kost 10 euro, een maandvignet 15 euro (prijzen 2016). Het E-vignet wordt niet achter de voorruit geplakt maar is via het kenteken centraal geregistreerd. Het voeren van dimlicht of dagrijverlichting overdag is verplicht op snelwegen binnen de bebouwde kom en op alle wegen buiten de bebouwde kom. Voor de bestuurder geldt een volledig alcoholverbod, de boetes voor rijden met alcohol zijn afhankelijk van het promillage, boven de 0.8 promille volgt vaak ontzegging van de rijbevoegdheid.