Werelderfgoed Hongarije

 

In Hongarije zijn nu acht Unesco werelderfgoed monumenten (2018) waarvan zeven cultureel en een natuurlijk erfgoed.

 

Informatie over het werelderfgoed in Hongarije:

 

 

Cultureel erfgoed Hongarije

 

  • Boedapest , de hoofdstad van Hongarije, de Donau rivieroevers, de Buda Burchtwijk of de Burchtheuvel en de Andrassy Avenue in Boedapest zijn een werelderfgoed. In dit gebied liggen onder andere de restanten van de Romeinse stad Aquincum, tevens de vroegere naam van de hoofdstad. Het hele werelderfgoed gebied in Boedapest was als stedelijk landschap in die tijd vooruitstrevend te noemen en van invloed op de stadsarchitectuur in Centraal-Europa.
  • Duizendjarige Benedictijnse abdij van Pannonhalma en omgeving, de eerste Benedictijnse monniken vestigden zich in 996 in Pannonhalma, 1000 jaar later, in 1996, werd de abdij een werelderfgoed. De eerste Hongaarse school werd hier opgericht en de abdij werd een belangrijk symbool van cultuur in Centraal-Europa.
  • Fertö / Neusiedlermeer-cultuurlandschap is een gezamenlijk  werelderfgoed met Oostenrijk. Het Neusiedler Meer (Ferto in het Hongaars) is een steppemeer op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Het is een cultuurlandschap met landelijk gelegen dorpen en een aantal paleizen tussen de Alpen en lager gelegen grondgebieden van Oostenrijk en Hongarije.
  • Historisch cultuurlandschap van de Tokaj wijnstreek in het noorden van Hongarije. De wijnstokken groeien op de lage heuvels en bij de wijngaarden liggen boerderijen, dorpen en diepe wijnkelders. De Tokaj wijnen worden gerijpt in vaten van zomereik, het is een beroemde wijn en de productie wordt al eeuwenlang streng gecontroleerd.
  • Hollók, het oude dorp en omgeving is een traditionele nederzetting circa 100 kilometer ten noordoosten van Boedapest.
  • Nationaal Park Hortobágy – de Puszta, het cultuurlandschap van de Hongaarse Puszta in het oosten van Hongarije is een uitgestrekt gebied van vlaktes en waterrijke gebieden waar de mens in harmonie met de natuur leefde en werkte.
  • Vroegchristelijke necropolis van Pécs (Sopianae). Het moderne Pécs heette in de Romeinse tijd Sopianae en was een welvarende handelsstad. In de vierde eeuw werden hier werden hier opvallende versierde graven gebouwd. De ondergrondse graven zijn gebouwd met gedenktekenkapellen boven de grond en op de wanden zijn muurschilderingen afgebeeld.

 

 

Natuurlijk erfgoed Hongarije

 

Grotten van Aggtelek karst en Slowaakse karst, een grottengebied en gezamenlijk werelderfgoed in de landen Hongarije en Slowakije. De grotten van Aggtelek karst liggen in het nationaal park Aggtelek  in Hongarije en de indrukwekkende grotten van de Slowaakse karst liggen in het nationaal park Slowaakse Karst  in Slowakije, het grottengebied is het door wetenschappers meest onderzochte karstgebied van Europa.