Ierland

 

De hoofdstad van Ierland is Dublin. Ierland of Eire heeft een oppervlakte van 70.000 vierkante kilometer en 4,5 miljoen inwoners. De vlag van Ierland heeft drie verticale kleuren, groen, wit en oranje. Het groen zou staan voor de katholieken, het wit voor de vrede en het oranje voor de protestanten.

vlag Ierland

Het Ierse landschap is overwegend groen met de meest bijzondere kleurtinten. Het westelijke kustgebied van Ierland is bergachtig, Centraal-Ierland bestaat voornamelijk uit landbouw, heuvels, moerassen, meren en vogelrijke gebieden. De klifachtige Ierse kustlijn van ruim 1.400 kilometer is een broedplaats voor veel vogels.

 

Natuurgebieden

 

Er zijn in Ierland veel natuurgebieden, zes Nationale Parken, 70 natuurreservaten en circa 150 gebieden zijn een Natural Heritage Area (NHA) en dienen de bescherming van wilde dieren en planten in hun natuurlijke omgeving. De NHA zijn hoogveen en beddekkingsveen gebieden in de Midlands en de West-gebieden. Voor vogels zijn er circa 140 Speciale Bescheming Zones (SBZ) omdat Ierland een belangrijke trekroute is voor migrerende vogels. De kustlijnen zijn ook broed- en overwintering gebieden voor grote aantallen zeevogels.

 

 

De zes Ierse Nationale Parken zijn: Ballycroy National Park aan de westkust in het noordwesten van Mayo, met de Nephin Beg bergketen en het Owenduff moeras, een actief bedekkingsveen. Het Nationaal Park Burren ligt in het zuidoosten van Burren, het is een kartslandschap, er zijn veel grotten, kalksteenkliffen en archeologische monumenten zoals de Poulnabrone dolmen (hunebedden).  Het Nationaal Park Connemara ligt in County Galway in het westen van Ierland, de vegetatie bestaat vooral uit bedekkingsveen en heide, verder zijn er megalithische graven (dolmen). Het Glenveagh park ligt aan de oever van Lough Veagh, 20 km van Gweedore in County Donega. De naam van het park komt van het Glenveagh kasteel met de vele bijzondere tuinen en de grootste kudde edelherten van Ierland. Nationaal Park Killarney ligt in County Kerry en is een biosfeerreservaat. Het is een ruig en bergachtig gebied met de Lakes of Killarney en de MacGillycuddy’s Reeks, de hoogste bergketen van Ierland. Het Nationaal Park de Wicklow Mountains ligt aan de oostkust van Ierland in County Wicklow, het is het grootste Nationale Park van Ierland. Het is een gebied met veel bergen, bossen, snelstromende rivieren en diepe meren. Het meest bekende gebied in de Wicklow Mountains is de Glendalough vallei waar de oude monastieke nederzetting van St. Kevin is gevestigd.

 

vakantiebestemmingen Ierland

 

natuur en cultuur Ierland

 

overige informatie