Dublin

 

Dublin is de hoofdstad van Ierland en de grootste stad van het land, de stad ligt in het oosten van Ierland aan de Dublin Baai. De rivier de Liffey loopt door de stad en buiten de stad ligt het landelijke gebied Dublin County, ook wel Groot-Dublin genoemd.

 

Dublin is een fietsvriendelijke stad met veel fietspaden en stadsfietsen, de Dublinbikes. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere het Dublin kasteel, de St. Patrick’s kathedraal, de St. Franciscus Xaverius Kerk en het Monument of Light.  

 

Musea Dublin

 

Er zijn verschillende musea in Dublin zoals het poppen en teddyberen museum. Zie hoe chocola gemaakt wordt en proef de chocola in Butlers Chocolate Experience. In het National Leprechaun Museum wordt de Keltische cultuur getoond, een magische wereld vol fascinerende folklore en betoverende verhalen. In de zomermaanden zijn er “scary nights”. Andere musea zijn o.m. het archeologisch museum, moderne kunst museum en een natuur historisch museum. Het Little Museum of Dublin is een cultuur museum over de geschiedenis van Dublin vanaf het bezoek van koningin Victoria tot aan het wereldwijde succes van U2.  

 

Stranden Dublin

 

Rondom de stad liggen enkele stranden: Claremont Beach in Fingal bij de haven Howth. Het Dollymount strand ligt ten noorden van de rivier Liffey, is een lang zandstrand met op de achtergrond het natuurgebied Bull Island, een biosfeerreservaat.  

 

Uitgaan

 

Dublin is ook een uitgaansstad, er zijn talloze pubs met het donkere Guinness bier, ambachtelijk whisky en veel live muziek. De pubs hebben vaak de basis gevormd voor bekende schrijvers, kunstenaars en muzikanten zoals U2, Sinead O ‘Connor, de Dubliners en de Boomtown Rats. Er zijn verder mooie winkelstraten zoals de Grafton Street, Henry street en de Victoriaanse markt Georges Street Arcade. De Temple Bar is een culturele wijk ten zuiden van de Liffey rivier, in de wijk zijn veel ateliers, boekwinkels en straatartiesten.   

 

Dublin County

 

Dublin County is een landelijk gebied met kleine kustplaatsen, kastelen, circa 40 golfbanen, stranden, bossen en de Dublin Mountains. Iets buiten de stad, aan de zuidelijke oever van de rivier Tolka, liggen de Nationale Botanische Tuinen. In de Dublin Mountains kan men wandelen of mountainbiken door de bossen en de bergen. De Dublin Mountains Way is een lange afstand pad van 43 kilometer over de bergen van Shankill in het oosten tot Tallaght (Sean Walsh Park) in het westen of met een verlenging van 12 kilometer langs de Hell Fire, een uitloper van Mount Massy.

 

Stranden Dublin County

 

Buiten de stad in de County liggen veel stranden: Balcarrick Beach in Donabate, een lang zandstrand en duingebied. Dun Laoghaire met de Marteltoren, bekend uit het boek “Ulysses” van James Joyce. Het Front Beach in Balbriggan met de kustwandeling “The Nuns Walk” naar Blackrock strand. Iets voorbij Blackrock ligt Killiney Beach, een rotsachtig strand met schitterend uitzicht op de Wicklow Mountains.

 

 

Wicklow Mountains

 

County Wicklow staat ook wel bekend als “De Tuin van Ierland”, het is een prachtig landschap op een uur afstand met de bus vanuit Dublin. Aan de voet van de bergen ligt het dorp Ennisskerry bij Powerscourt Estate met de Powerscourt tuinen. De Wicklow Mountains bestaan uit heuvels, bergen, meren en rivieren. Diep in de bergen ligt Glendalough, een  meestal met ijs bedekte vallei en de restanten van een kloosternederzetting. Glendalough met de vele kliffen is een favoriet klimgebied.