Nationaal Park Killarney

 

Nationaal Park Killarney is het eerst opgerichte nationale park van Ierland en is een van de bekendste natuurgebieden van het land. De meren, bergen en bossen trekken jaarlijks veel toeristen. De eerste gasten kwamen al in de 18de eeuw toen de landgoederen nog eigendom waren van de familie Herbert met het landgoed Muckross en van de Earls of Kenmare. Het landgoed Muckross werd in 1932 aan het Ierse volk geschonken, later werden hier meer schenkingen en aankopen van het landgoed Kenmare aan toegevoegd.  

 

 

Nationaal Park Killarney

 

Het Nationaal Park Killarney ligt bij de plaats Killarney in het graafschap Kerry en heeft een oppervlakte van ruim 102 vierkante kilometer. Het park is ook een Unesco biosfeerreservaat. In het natuurgebied liggen de Lakes of Killarney, bergen, steile rotswanden, diepe dalen, grotten, watervallen, bossen met wintereik en venijnboom (Taxus baccata), veengebieden, heide en landschappen ontstaan door gletsjererosie. De bossen ook wel oerbossen genoemd zijn de meest uitgestrekte natuurlijke bossen van Ierland. In het natuurgebied leeft het Sikahert (Cervus nippon) en de Edelhert, het edelhert is een wilde inheemse kudde, het Sikahert is ooit ingevoerd.

 

Meren van Killarney

 

De Killarneymeren of de Lakes of Killarney is een gebied met drie meren: Lough Lane, Muckross Lake en het Upper Lake. Lough Lane is het grootste meer, aan de oevers liggen wetland bossen of broekbossen en het schiereiland Ross Island met het Ross kasteel. Het Muckrossmeer is het diepste meer en ligt aan de voet van de Torc Mountain, op het Muckross schiereiland ligt het Muckross huis en de abdij.

 

Het Upper Lake is het kleinste meer en ligt in het ruige berglandschap van de Black Valley. De drie meren zijn met elkaar verbonden en vormen samen bijna een kwart van de totale oppervlakte van het nationale park. In de meren zwemmen zalm, forel, baars en aal. De mondingen van de riviertjes bij de meren zijn heel vogelrijk, hier leven onder meer de blauwe reiger, fuut, dodaars, grote zaagbek, oeverloper, knobbelzwaan, waterspreeuw en de ijsvogel.

 

De bergen rondom de meren zijn de Carrauntoohil, de Purple Mountain, de Mangerton Mountain en de Torc Mountain. De Carrauntoohil is met een hoogte van 1038 meter de hoogste berg van Ierland. De berg wordt veel beklommen vanuit het noordoosten langs de Hag’s Glen en de steile Devil’s Ladder.

 

Zwarte Vallei

 

Rondom de meren liggen een aantal bergen die deel uit maken van de bergketen MacGillycuddy’s Reeks. Aan het begin van de MacGillycuddy’s bergen ligt de Zwarte Vallei. De Black Valley wordt ook wel de verborgen vallei genoemd, het is een rustig gebied met beekjes, groene weiden en schapen. De Zwarte Vallei ligt ten zuiden van de bergpas Gap of Dunloe en ten noorden van de rotsen van Moll’s Gap. De vallei is een onderdeel van de Kerry Way, een lange afstand wandelpad van 214 kilometer.

 

 

Vanaf Ladies View is er een mooi uitzicht op de meren en de vallei. Het uitzichtpunt is Ladies View genoemd na een bezoek van Koningin Victoria en haar hofdames in 1861.

 

Activiteiten

 

Er zijn veel activiteiten mogelijk in het nationale park. Het gebied is voor voetgangers het hele jaar dag en nacht geopend en er zijn verschillende verharde en onverharde wandelpaden. In het park kan men met kleine roeiboten op de meren varen, vissen, wandelen, fietsen, klimmen, pony rijden of meerijden op een Killarney Jaunting Car, een paardenkoets. Killarney is meestal het start- en eindpunt van de rondrit de Ring of Kerry en het lange afstand wandelpad de Kerry Way, delen van de wandelroute lopen door en langs het natuurgebied.