Nationaal Park Wicklow Mountains

 

Het Nationaal Park Wicklow Mountains ligt in het oosten van Ierland in het graafschap Wicklow en in het graafschap Dublin, circa 20 kilometer ten zuiden van Dublin.

 

Het Nationaal Park Wicklow Mountains heeft een oppervlakte van 204,8 vierkante kilometer, het is een populair wandelgebied en er zijn een aantal historische bezienswaardigheden. In het natuurgebied groeien circa 800 soorten planten en het gevarieerde landschap is het leefgebied van ruim 100 soorten vogels.

 

Wicklow Mountains

 

De Wicklow Mountains vormen samen met de Dublin Mountains het grootste aaneengesloten hoogland in Ierland. De hoogste berg in het gebied is de Lugnaquilla met een hoogte van 925 meter, er zijn in totaal 39 bergtoppen boven de 600 meter.

 

 

De granieten rotsen van de Wicklow Mountains zijn in de loop der eeuwen uitgehakt door tropische stormen en ijskappen die het leisteen meevoerden. Door de erosie van ijs, wind en water werden de bergen gevormd tot de afgeronde vorm van de heuvels van vandaag. De geologische overgang tussen graniet en leisteen is op veel plaatsen zichtbaar.

 

In de bergen liggen de bronnen van een aantal rivieren, zoals de Liffey en de Dargly rivier. Bij Enniskerry ligt de Powerscourtwaterval en het landgoed Powerscourt Estate. De Powerscourt is de hoogste waterval van Ierland met een hoogte van 121 meter.

 

Glendalough

 

 

Glendalough is een gletsjerdal in het nationale park. De naam Glendalough staat voor “het dal met de twee meren”, het Upper Lake en het Lower Lake. Het gebied met de granieten rotsen is een populair klimgebied met veel klimroutes. De meeste wandelroutes in Glendalough starten bij het bezoekerscentrum bij Upper Lake.

 

In de 6de eeuw stichtte St. Kevin in Glendalough een monastieke nederzetting, er woonden circa 3000 mensen. In het kloostergebied van het Keltisch christendom waren veel kerken gebouwd, woningen, een ziekenboeg en een bibliotheek. Het gebied bleef nog lange tijd een bedevaartsoord. Er zijn nu nog restanten te zien van de oude stad, zoals de toegangspoort, de rots “St. Kevin’s bed” bij Upper Lake waar St. Kevin als kluizenaar leefde, de Ronde toren en de St. Kevin’s kerk. Aan de westzijde van het Upper Lake liggen de restanten van de mijnwerkersstad Miners Village waar gedurende zo’n 150 jaar in de mijnen lood, zink en zilver werd gewonnen. De meest succesvolle mijnbouwgebieden lagen in de Glendalough vallei en in de nabij gelegen Glendasan vallei.

 

Wandelen Wicklow

 

 

Er zijn veel wandelroutes in het nationale park, de berg Lugnaquilla vlak bij Dublin is een populair wandelgebied. De meest bekende wandelroute is de Wicklow Way een lange afstand wandelpad met een lengte van 130 kilometer. Het lange afstand pad loopt van Marlay Park in de zuidelijke buitenwijken van Dublin door het graafschap Wicklow en eindigt in het dorp Clonegal in het graafschap Carlow. De Wicklow Way is een gevarieerde wandelroute door de bossen, bergen, langs hooggelegen meren en steile gletsjerdalen, via Glendalough en over landelijke wegen. De Wicklow Way is onderdeel van de Europese wandelroute E8 en er kunnen ook kortere delen van de wandelroute gelopen worden.