Reykjavik

 

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland, het is een levendig centrum met moderne faciliteiten, maar ook een stad met veel open ruimtes. De stad ligt op het schiereiland Seltjarnarnes aan de Kollafjordur, in deze fjord voor de kust van Reykjavik, liggen een paar kleine eilandjes.

 

In de stad zijn twee luchthavens, één voor binnenlandse bestemmingen zoals Groenland, en Kefavlik voor de internationale vluchten. Bij het centrum ligt de haven Saebraut, het is een gezellige vissershaven en de vertrekplaats voor rondvaarttochten. Reykjavik wordt gezien als één van de schoonste en veiligste steden ter wereld.

 

Bezienswaardigheden Reykjavik

 

De meeste gebouwen in Reykjavik zijn laagbouw, er is echter een opvallende uitschieter: de kerk Hallgrimskirkja. De kerk is 74,5 meter hoog en de hoogste kerk van IJsland. De kerk is vernoemd naar Hallgrimur Petursson die hymnen (lofzangen) schreef. Vanaf de kerk een schitterend uitzicht over de stad en het fjord. Langs het Tjornin meer, in het centrum, ligt het stadhuis, een aantal kerken en diverse museums.

 

In het Saga museum is een permanente tentoonstelling van 17 heldenverhalen die de historie van IJsland in beeld brengt. Het Saga museum is gevestigd in Perlan, een complex van warmwatertanks.

 

Onder de glazen koepel van Perlan (de parel) is een roterend restaurant, op de vierde verdieping is er een uitkijkplatform met telescopen.

 

Vlak bij het gebouw ligt het Nautholsvik strand met twee kunstmatige warmwaterbronnen, een lagune en een Blauwe Vlag strand.

 

Er zijn diverse standbeelden en andere kunstwerken in Reykjavik, zoals het standbeeld opgedragen aan de onbekende ambtenaar.

 

In de haven staat de Solfar van beeldhouwer Jon Gunnar Arnason. Dit  “Zonnereis” schip is een ode aan de zon. Het schip is geen Vikingschip zoals vaak wordt gedacht, maar een droomboot als symbool voor de reis naar licht en hoop. Bij de oude haven ligt ook het Viking Maritiem museum met tentoonstellingen over de scheepvaart en visserij van IJsland.

 

Reykjavik uitgaan

 

Reykjavik staat bekend om het uitbundige nachtleven, het is een populaire stad om uit te gaan en er zijn veel cafés die tot laat in de nacht open zijn. Laugavegur met de zijstraatjes is het winkelgebied en uitgaansgebied. Er zijn moderne winkels, restaurants, cafés en gezellige terrassen, ook zijn er veel lokale artikelen te koop zoals kleding van lokale schapenwol en sieraden van IJslandse ontwerpers. Elk jaar is het “Iceland Airwaves” een spectaculair muziekfestival met talloze artiesten, in 2019 is het Iceland Airwaves festival van 6 t/m 9 november.

 

Heidmork is een natuur- en recreatiegebied op een kleine tien kilometer van Reykjavik, vanuit het centrum is er een busverbinding. In het natuurgebied staan circa 4 miljoen bomen en er zijn verschillende wandelpaden, bijvoorbeeld langs de lavavelden en de rode heuvels Raudholar.