Werelderfgoed IJsland

 

In IJsland zijn nu twee werelderfgoed monumenten (2019) waarvan 1 cultureel erfgoed en 1 natuurlijk erfgoed. Informatie over het werelderfgoed in IJsland:

 

Cultureel erfgoed

 

Nationaal Park Thingvellir  is een cultureel werelderfgoed, het park heeft een bijzondere historische waarde voor IJsland met de oprichting van rechtspraak aan de oever van het meer Thingvallavatn. De bijeenkomsten in deze natuurlijke omgeving  worden gezien als uniek voor de Germaanse cultuur. Het Germaanse recht dat hier werd gesproken komt terug in veel IJslandse legendes. De plaats voor de rechtspraak was een vulkanisch gebied met aan drie zijden grillige bergen en aan de voorzijde met gras begroeide lavavelden. Het verbond dat gesloten werd door vrije mannen om geschillen op te lossen toont aan hoe in de Vikingtijd een gemeenschap een maatschappij organiseerde. Het versteende culturele landschap van nationaal park Thingvellir, de inspirerende oprichting van de rechtspraak en de ongewijzigde natuurlijke schoonheid van het gebied geven het nationale park een iconische status en wordt gezien als symbool voor de cultuur of als spiritueel centrum van IJsland. Thingvellir wordt het beschermde Nationale heiligdom van alle IJslanders genoemd.

 

Natuurlijk erfgoed

 

Het eiland Surtsey is een natuurlijk werelderfgoed in IJsland, Surtsey is een relatief nieuw vulkanisch eiland. Het eiland ligt 32 kilometer ten zuiden van de kust en is ontstaan in de periode 1963 tot 1967 na vulkaanuitbarstingen. Het kleine eiland Surtsey is een van de Westmaneilanden (Vestmannaeyar). Sursey is een belangrijk vogelgebied en broedplaats, er zijn 81 vogelsoorten waargenomen. Het eiland werd en wordt intensief bestudeerd door vulkanologen en biologen en is niet toegankelijk voor publiek.

 

Op de voorlopige werelderfgoedlijst staan onder andere het nationaal park Vatnajokull, een wetland gebied met de meren Myvatn en Laxa in een actief vulkanisch gebied en de natuurreservaten Breidafjordur en Fjallabak.