Europa is het derde grootse continent van de wereld qua inwoneraantal, maar qua oppervlakte is Europa, het tweede kleinste continent, Australië is het kleinste werelddeel. Europa wordt vaak onderverdeeld in: Centraal-Europa, Noord-Europa, Oost-Europa, Zuidoost-Europa, Zuid-Europa en West-Europa. Het landschap van Europa is bijzonder gevarieerd met veel berggebieden en vruchtbare landbouwgrond en er zijn verschillende klimaatzones van een poolklimaat tot een subtropisch klimaat.

 

Oorsprong naam Europa

 

De culturele basis van Europa stamt voornamelijk uit de Grieks-Romeinse tijd. In de Griekse mythologie was prinses Europa een Fenicische prinses die door Zeus naar het eiland Kreta werd gebracht, haar zoon was koning Minos en hij bouwde onder andere het Paleis van Minos in Knossos op Kreta. Op het nieuwe 50-euro biljet, uitgifte vanaf 4 april 2017, is een hologram afgebeeld van de mythische prinses Europa en ook in het watermerk van het nieuwe biljet is de afbeelding van de prinses te zien.

 

informatie Europa

 

De oorsprong van de naam Europa kan echter ook afgeleid zijn van het woord “ereb”, uit het Assyrisch, een oude taal uit het Midden-Oosten. De betekenis van “ereb” is “zonsondergang”, vanuit het Midden-Oosten gezien gaat de zon onder in Europa en daarom werd het continent ook wel “Avondland” genoemd.

 

Ontdek de grootste steden van Europa, de langste rivieren of de grootste meren of de meest bezochte steden. Elk jaar worden er twee Europese steden gekozen als Culturele hoofdstad van Europa waarbij alle Europese landen wisselend aan bod komen. Elke culturele hoofdstad stelt een programma op dat bestaat uit culturele evenementen die het historisch en cultureel erfgoed van de gekozen stad tonen. De culturele hoofdstad van het jaar maakt hier meestal veel werk van en steden kunnen een prijs winnen voor onder andere het behoud en de bekendheid van culturele bezienswaardigheden, er wordt ook elk jaar een wereldboekenstad gekozen. Denemarken en Nederland zijn de beste fietsvriendelijke landen van Europa maar ook landen als Duitsland en Oostenrijk scoren goed.

 

Informatie over de landen in Europa, de natuur in Europa of een vakantie in Europa.