Italië

 

De hoofdstad van Italië is Rome. Italië heeft een oppervlakte van 301.263 vierkante kilometer en 60 miljoen inwoners. De vlag van Italië heeft drie verticale kleuren, groen, wit en rood. De kleur groen zou staan voor de groene heuvels, wit voor de sneeuw in de Alpen en rood voor de strijd die geleverd is om Italiaanse grondgebieden te verenigen.

vlag Italie

Italië is grotendeels bergachtig, in het noorden liggen de Alpen en de Dolomieten, in Noord-en Midden-Italië liggen veel meren en in het noorden ligt de Povlakte met de rivier de Po. Er is een veelzijdige flora en fauna en geologisch gezien is Italië interessant met de vulkanen Vesuvius, Stromboli en de Etna op Sicilie. In de Apennijnen is een proces van orogenese (gebergtevorming).

 

Natuurgebieden Italië

 

Veel natuurgebieden in Italië worden succesvol beschermd. Er zijn in Italië 152 Regionale Parken, 24 Nationale Parken, 8 biosfeer reservaten, een wildernispark en 52 Ramsar wetlands. De 24 Nationale Parken zijn: in Noord- Italië in de regio Piemonte: Nationaal Park Val Grande en Gran Paradiso. In de regio Lombardije: Nationaal park Stelvio aan de grens met Zwitserland. In de regio Veneto het Nationaal Park en werelderfgoed de Dolomieten (Dolomiti Bellunesi).

 

 

In het noordwesten van Italië in de regio Ligurië het Nationaal Park Cinque Terre, een deel van het park is werelderfgoed. In het noordoosten in de regio Emilia-Romagna: Nationaal Park Appennino Tosco-Emiliano en Foreste Casentinesi, Monte Falterona, Campigna. In Centraal- Italië in de regio Toscane: Nationaal Park Arcipelago Toscano (Toscaanse Archipel). In de regio Umbrië het Monti Sibillini, in Marche het Gran Sasso en Monti della Laga. In de regio Lazio het Nationaal Park Circeo en het Abruzzo, Lazio en Molise en in de regio Abruzzo het PAN-park Majella. In Zuid- Italië in de regio Campania rondom de vulkaan Vesuvius het Nationaal Park Vesuvio en het Cilento en Vallo di Diano. In de regio Apulië (ook wel Puglia genoemd) het Alta Murgia en Gargano. In de regio Basilicata (ook wel Lucanië genoemd) het Nationaal Park Appennino Lucano – Val d’Agri – Lagonegrese. In de regio Calabrië de Nationale Parken: Pollino en Aspromonte en Sila.

Op het eiland Sardinië liggen: Arcipelago di la Maddalena, Asinara en Gennargentu. 

Meer inspiratie over Italië vind je op Elkedagitalie.nl.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen in Italië en de natuur en cultuur per regio: