Abdij San Galgano

 

De Abdij San Galgano ligt in de regio Toscane in Italië in de provincie Siena en is een van de bekendste verlaten bouwwerken in de regio. De abdij was een klooster van de orde cisterciënzers en werd gebouwd in gotische stijl in de Val di Merse in de dertiende eeuw. Er staan nu alleen nog dakloze muren in een verlaten landschap, er zijn geen plannen om de abdij weer te renoveren.

 

 

San Galgano of Galgano Guidotti leefde op deze plaats als kluizenaar, volgens de legende bereikte hij op eerste kerstdag in het jaar 1180 deze vallei en stak hij zijn zwaard zo diep in een rotsblok dat alleen het handvat van het zwaard in de vorm van een kruis nog zichtbaar was. St. Galagano overleed in 1181. Er werd een ronde kapel gebouwd in Montesiepi in de gemeente Chiusdino op de plaats van het zwaard in 1184, het zwaard in de rots is hier nog steeds te zien. Er kwamen veel pelgrims naar de kapel van San Galgano en er vonden volgens de legende diverse wonderen plaats.

 

 

De bouw van de abdij begon rond 1218 omdat de kapel te klein werd gevonden, de abdij werd gebouwd op korte afstand van de kapel. Het werd het eerste klooster van de orde van de cisterciënzers in de regio Toscane. Het was een belangrijk klooster, de grond rondom de abdij werd gebruikt voor landbouw, er werden kostbare stoffen geweven en de monniken kregen een belangrijke administratieve functie. Het klooster werd al snel de meest bloeiende cisterciënzer nederzetting in Toscane.

 

In de veertiende eeuw begonnen de problemen en de economische teruggang met pestepidemieën en hongersnood, plunderende legers huurlingen maakten het gebied verder onveilig en uiteindelijk waren er nog maar iets van acht monniken over. Ze bouwden het Palazzo di San Galgano in Siena en verhuisden naar deze veilige plaats. Halverwege de zestiende eeuw werd het dak van de abdij verkocht, later gebruikten boeren in de omgeving stenen van het klooster voor de bouw van huizen en de klokkentoren werd getroffen door bliksem. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam er weer belangstelling voor het gebouw, er werd een overzicht gemaakt van de structuur en de historie van het gebouw. Er werd gekozen voor conservatieve restauratie in 1924, er werden geen willekeurige reconstructies of toevoegingen uitgevoerd, er werd eenvoudig besloten om het resterende deel van het klooster te consolideren.

 

 

Nu is het 71 meter lange gebouw, ondanks het ingestorte dak, een van de bekendste bezienswaardigheden in Toscane en wordt de abdij San Galagano gezien als een van de belangrijkste gotische gebouwen van het land. In de avond wordt de ruïne verlicht en soms zijn er theater- of  dansvoorstellingen. Overnachten kan in Sovicille , het plaatsje is mooi gelegen in de vallei Merse en op korte afstand van het klooster. Vanuit verschillende plaatsen in de regio gaan er ook excursies naar de verlaten abdij vaak gecombineerd met een bezoek aan het stadje Siena.