Abruzzen

 

De regio Abruzzen in Italië ligt centraal in het land aan de Adriatische Zee en ten oosten van Rome, de hoofdstad van de regio is L’Aquila. De regio Abruzzen of in het Italiaans Abruzzo heeft een oppervlakte van bijna 10.800 vierkante kilometer en is onderverdeeld in de vier provincies: L’Aquila, Teramo, Chieti en Pescara. Het is een bijzonder groene bergachtige regio met naar de kust toe heuvels en een kustlijn met een lengte van circa 132 kilometer. In alle provincies van de regio is de eeuwenoude en gevarieerde geschiedenis zichtbaar met prehistorische grotten, Romeinse archeologische opgravingen, veel kerken en kastelen, kleine steden uit de renaissance periode en pittoreske bergdorpen. Er liggen een aantal lange en rustige stranden aan de kust van de Adriatische Zee. In de bergachtige regio zijn veel skigebieden die minder toeristisch zijn dan de Italiaanse Alpen maar waar vaak wel meer sneeuw ligt dan in het noorden van Italië.

De regio heeft aan de kust een mediterraan klimaat met warme en droge zomers, in de bergen is het wisselvalliger met een bergklimaat met koude winters en koele zomers. De regio Abruzzen is een van de minder bekende toeristische regio’s in Italië maar het is een bijzonder mooie regio voor wandelaars, fietsers, bergbeklimmers en liefhebbers van ecotoerisme of duurzaam toerisme.

 

Natuur Abruzzen

 

De regio Abruzzen staat bekend als een van de groenste regio’s van Europa en heeft een veelzijdige natuur met een landschap van kust, heuvels en bergen. Circa twee derde van het landschap ligt in het gebergte de Apennijnen, ook wel de Abruzzi-Apennijnen genoemd. Bijna de helft van het grondgebied van de regio is beschermd natuurgebied, het is de regio met het hoogste percentage beschermde natuur van heel Italië. Er zijn drie nationale parken, een regionaal park, het beschermde zeegebied Torre del Cerrano en circa 40 natuurreservaten. Het nationale park Abruzzo is het oudste nationale park van de Apennijnen. Het nationale park Gran Sasso en Monti della Laga bestaat uit twee bergketens met de berg Corno Grande, met een hoogte van 2912 meter is dit de hoogste top van de regio en van de Apennijnen. Het nationale park Majella heeft de grootste variatie aan plantensoorten en is voor een gedeelte een wildernispark. Het regionale park Sirente-Velino is in de winter het koudste gebied vanwege de ligging in het binnenland en tot ver in het voorjaar zijn de pieken en een deel van de steile wanden met sneeuw bedekt. In de parken zijn goed gemarkeerde wandelpaden, fietsroutes, ruiterpaden en weinig toerisme. De belangrijkste rivieren in de regio zijn de Aterno-Pescara, de Sangro en de Tronto, de belangrijkste meren zijn het Campotosto-meer, het Scanno-meer, het Bomba meer en het meer van Sant’Angelo, het Lago di Barrea is een Ramsar wetland in het nationale park Abruzzo.

 

Bezienswaardigheden Abruzzen

 

De regio Abruzzen heeft een grote variatie in bezienswaardigheden van bergen, grotten, meren, archeologische opgravingen tot kerken en kastelen. Door de geïsoleerde ligging in de berggebieden zijn veel kleine stadjes nog bijzonder authentiek, bezienswaardige dorpen in de regio zijn onder andere Scanno, Roccascalegna, Civitella del Tronto en het spookdorp Rocca Calascio.

De Val Vibrata heeft een oppervlakte van ruim 270 vierkante kilometer en ligt in het uiterste noorden van de Abruzzen regio in de provincie Teramo, grenzend aan de regio Marken. De Vallei Vibrata is heuvelachtig met vlakke gebieden, veel kleine steden en kustplaatsen. De vallei wordt volgens archeologische vondsten al bewoond sinds de prehistorie. In het gebied zijn Massone gevonden, dit is de bouwconstructie van huizen gebouwd met natuurlijke bouwmaterialen van zand, slib en klei met water en stro. Hier werden blokken van gemaakt; een soort niet gebakken steen, en deze werden gestapeld tot circa een halve meter hoogte, elke laag moest een paar dagen drogen en kon vervolgens recht worden afgesneden, de muren werden vaak versterkt met olijftakken. Deze kleine huizen die met de familie werden gebouwd worden Pinciare of Pingiaja genoemd en staan in de hele Abruzzen regio. De Via delle Pinciare is een wandelroute in de Abruzzen waarbij een aantal van dit soort huizen kunnen worden gezien, de route kan ook met de mountainbike worden gevolgd en er is een ruiterpad.

Langs de kust liggen veel Trabucco die gebruikt werden voor de visserij en de Costa dei Trabocchie met onder andere de plaats San Vito Chietino is vernoemd naar deze massieve houten constructies. In de regio is de Adriatische fietsroute aangelegd met onder andere een goed aaneengesloten lengte bij Alba Adriatica in het noorden van de Abruzzen. In de omgeving van de natuurgebieden liggen vaak kleine steden met een informatiecentrum en advies over de beste wandelroutes, fietsroutes, ruiterpaden en de accommodaties in de bergen of aan de kust.

 

vakantiebestemmingen Abruzzen

 

natuur en cultuur Abruzzen

 

overige informatie